Bruce Lockhart

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bruce Lockhart

Sir Robert Hamilton Bruce Lockhart (2. syyskuuta 1887 Anstruther, Fife, Skotlanti27. helmikuuta 1970) oli brittiläinen toimittaja, diplomaatti, kirjailija, vakooja ja jalkapalloilija.

Lockhart oli liittynyt Britannian Ulkoministeriön palvelukseen ja hänet lähetettiin varakonsuliksi Moskovaan.

Lockhartin Moskovaan saapumisen jälkeen, ihmiset kuulivat kuuluisan jalkapalloilijan saapuneen Cambridgesta, mutta he eivät tienneet erosta jalkapallon ja rugbyn välillä. Lockhart oli saapunut Morozovin tehdasjoukkueesta jossa hän oli pelannut heidän ottelujaan 30 mailin päässä Moskovasta. Puuvillan tehtaan omistaja oli Lancashiresta, Englannista. Lockhart pelasi jalkapalloa enimmäkseen vuonna 1912 ja voitti Moskovan liigamestaruuden samana vuonna. Kuuluisampi pelaaja oli kuitenkin Robertin veli, John, joka oli pelannut Skotlannin rugbymaajoukkueessa.

Lockhart oli johtava brittiläinen konsulipäällikkö helmikuun vallankumouksen aikana Venäjällä 1917, mutta lähti Venäjältä ennen lokakuun vallankumousta samana vuonna. Hän palasi pian pääministeri Lloyd Georgen ja Lord Milnerin Ison-Britannian hallituksen matkalla Neuvosto-Venäjälle tammikuussa 1918. Lockhart oli kysymässä uuden neuvostohallituksen kantaa japanilaisten kulkemiseen Venäjän halki taisteluun Saksaa vastaan itärintamalle. Hän epäonnistui tässä asiassa. Vuonna 1918, Lockhart ja kuuluisa brittiläinen agentti Sidney Reilly pidätettiin bolševikkien johtajan Vladimir Leninin murhayrityksestä.

Hän oli vangittuna ja tuomittuna kuolemaan Neuvosto-Venäjällä. Lockhart vaihdettiin ”salaisten agenttien” vaihtokaupassa venäläisen diplomaatti Maksim Litvinovin kanssa.

Lockhart kirjoitti kokemuksistaan oman elämän kerrallisen teoksen, Memoires of British Agents vuonna 1934.

Toisen maailmansodan aikana Lockhart oli komentajana brittiläisen propagandan järjestämisessä vihollista vastaan. Hän oli myös brittiläinen yhteysviranomainen Edvard Benešin Tšekkoslovakian pakolaishallitusta kohtaan. Sodan jälkeen hän jatkoi kirjoittamista, luennoimista, BBC:n radio-ohjelmien lähettämistä Tšekkoslovakiaan yli kymmenen vuoden ajan.

Lockhart kuoli 83-vuotiaana vuonna 1970.