Bruce Lockhart

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bruce Lockhart

Sir Robert Hamilton Bruce Lockhart (2. syyskuuta 1887 Anstruther, Fife, Skotlanti27. helmikuuta 1970) oli brittiläinen toimittaja, diplomaatti, kirjailija, vakooja ja jalkapalloilija.

Lockhart liittyi nuorena Britannian ulkoministeriön palvelukseen ja ennen ensimmäistä maailmansotaa hänet lähetettiin varakonsuliksi Moskovaan Venäjälle. Siellä työskennellessään hän pelasi jalkapalloa Moskovan lähellä sijainneen englantilaisomisteisen Morozovin puuvillatehtaan joukkueessa. Lockhart pelasi jalkapalloa enimmäkseen vuonna 1912, jolloin joukkue voitti Moskovan liigamestaruuden. Hänen veljensä John Lockhart pelasi rugbya Skotlannin maajoukkueessa.

Lockhart oli Britannian Moskovan-pääkonsulina helmikuun vallankumouksen puhjetessa 1917, mutta hän lähti Venäjältä ennen lokakuun vallankumousta samana vuonna. Hän palasi Neuvosto-Venäjälle tammikuussa 1918 pääministeri Lloyd Georgen ja ministeri Alfred Milnerin lähettämänä Ison-Britannian hallituksen edustajana. Lockhart kysyi uuden neuvostohallituksen kantaa japanilaisten kulkemiseen Venäjän halki taisteluun Saksaa vastaan itärintamalle, mutta sai kieltävän vastauksen. Vuonna 1918 Lockhart ja kuuluisa brittiläinen agentti Sidney Reilly pidätettiin epäiltyinä bolševikkien johtajan Vladimir Leninin murhayrityksestä. Lockhart oli vangittuna Neuvosto-Venäjällä ja hänet tuomittiin kuolemaan, mutta hänet vaihdettiin ”salaisten agenttien” vaihtokaupassa venäläisen diplomaatti Maksim Litvinovin kanssa ja palautettiin kotimaahansa.

Lockhart kirjoitti kokemuksistaan omaelämäkerrallisen teoksen Memoires of British Agents vuonna 1934.

Toisen maailmansodan aikana Lockhart oli komentajana brittiläisen propagandan järjestämisessä vihollista vastaan. Hän oli myös brittiläinen yhteysviranomainen Edvard Benešin johtaman Tšekkoslovakian pakolaishallituksen luona. Sodan jälkeen hän jatkoi kirjoittamista, luennoimista ja BBC:n radio-ohjelmien lähettämistä Tšekkoslovakiaan yli kymmenen vuoden ajan.

Lockhart kuoli 83-vuotiaana vuonna 1970.