Bror-Erik Wallenius

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo urheilutoimittajasta. Bubi-huuhkajasta on oma artikkelinsa.
Bror-Erik Wallenius Helsingin kirjamessuilla 2011.

Bror-Erik ”Bubi” Wallenius (s. 1943) on suomalainen urheilutoimittaja ja -selostaja. Wallenius työskenteli pitkään Yleisradion Yle Urheilun palveluksessa, nykyään hän on eläkkeellä, mutta tekee ajoittain selostuksia Ylelle.

Wallenius oli intohimoinen urheilun suhteen jo pikkulapsena. Hän järjesti kotinsa pihapiirissä Helsingin Kruununhaassa olympialaisia, joita seuraamaan tulleilta vanhemmilta hän peri pääsymaksun. Lopputulot jaettiin voittajien kesken. Neljän vuoden ikäisenä lukemaan oppinut Wallenius harjoitteli lapsena myös puheilmaisua ja lausui runoja luokan edessä. Wallenius päätyi Ylelle 1970-luvun lopulla kysyttyään töitä ruotsinkielisestä urheilutoimituksesta. Hänen ensimmäinen selostustyönsä oli nauhalta tulleen naisten 60 metrin aitajuoksun selostus radioon. 1960-luvulla hän oli opiskellut Helsingin yliopistossa kieliä ja valtiotieteitä. Ennen pääsyään Ylelle hän työskenteli kymmenen vuotta IBM:llä myyntimiehenä.

1980-luvulla Wallenius työskenteli Ylen ruotsinkielisessä urheilutoimituksessa, tehden välillä juttuja myös Urheiluruutuun; Wallenius raportoi esimerkiksi vuonna 1986 Monzan F1-kilpailuista. Ylen ruotsinkieliselle puolelle ”Bubi” selosti muun muassa Calgaryn talviolympialaisia vuonna 1988. Suomenkielisen urheilutoimituksen puolelle Wallenius siirtyi vakituisemmin 1990-luvun alussa.

Pääosin Wallenius selosti Antero Mertarannan parina yleisurheilua, koripalloa Jukka Toijala kaverinaan sekä hiihtoa, jossa Walleniuksen aisapareina on kuultu muun muassa Juha Mietoa sekä Pekka Vähäsöyrinkiä. Talvena 2004–2005 Walleniuksen seurana kuultiin entistä aktiivihiihtäjää, Kari Ristasta, jonka kanssa Wallenius on hoitanut aikoinaan jo muun muassa Thunder Bayn MM-hiihdot helmikuussa 1995. Hiihtokaudesta 2006–2007 alkaen Wallenius itse on siirtynyt nuoren selostajan, Jussi Eskolan, kommentaattoriksi. Monipuolisena ja kokeneena miehenä Wallenius selostaa myös muita lajeja, kuten voimamieskisoja. Aikaisemmin hän selosti myös jalkapalloa ja jääkiekkoa, kuitenkin viimeksi vuoden 2004 EM-kisoissa. Erinomaisten selostustaitojensa lisäksi monet pitävät Walleniusta vieläkin parempana haastattelijana esimerkiksi yleisurheilussa.

Walleniuksen selostustyyli on kautta aikain jakanut katsojien mielipiteet. Toiset pitävät häntä rautaisena ammattilaisena ja varsinaisena urheilun kävelevänä tietosanakirjana, kun taas toiset omiaan selittävänä jaarittelun maailmanmestarina. Walleniuksen hillittyyn ja osin humoristiseenkin selostustyyliin kuuluvat olennaisena osana syvälliset filosofiset pohdiskelut, joissa jokin hyvin yksinkertainen asia ilmaistaan mahdollisimman monisanaisesti eräänlaisen omalaatuisen ajatusketjun muodossa. Toisinaan Walleniuksen pitkät sanalliset ajatusketjut syntyvät kuin itsestään hänen paikkaillessaan omia sanallisia kömmähdyksiään, jotka hän saman tien huomaa itsekin. Esimerkki jalkapallo-ottelun selostuksesta: ”Kyllähän nämä tolppalaukaukset säväyttävät, mutta loppujen lopuksihan tulos on sama kuin vetäisi pallon kymmenen metriä ohi maalin, sillä totuushan on että vain tolppien sisäpuolelle menevät vedot voivat mennä maaliin”. Wallenius on todennut, että urheilu on muuten niin vakava asia, että katsojille on hyvä tarjota myös vähän huumoria. Viileän analyyttistä tyyliään hän puolustelee toteamalla, että huutaminen kuuluu vain poliisille ja armeijaan. Wallenius jäi Ylestä eläkkeelle vuoden 2008 joulukuussa, mutta on senkin jälkeen selostanut Ylelle ainakin ampumahiihtoa, hiihtoa, jääpalloa, käsipalloa, nyrkkeilyä ja yleisurheilua.

Vuoden 2012 Lontoon olympialaisissa Bubi teki selostuksensa pääosin ruotsiksi.

Vuonna 2005 Wallenius esiintyi tavoistaan poiketen television viihdeohjelmassa, jouluaaton aaton myöhäisillassa esitetyssä Miesten joulussa. Wallenius esitti tosi-tv-formaattia parodioivassa ohjelmassa Joulupukkia, jonka tehtävä oli neljän kokelaan joukosta valita itselleen uusi Joulumuori. Vuoden 2006 Saksan MM-kisoissa Wallenius ei selostanut enää ollenkaan otteluita. Sen sijaan hänellä oli oma alle varttitunnin mittainen keskustelunurkkauksensa ”Bubin vaihtopenkki”, jossa vieraili useita suomalaisia julkisuuden henkilöitä.

Wallenius on ollut kahdesti naimisissa, mutta elänyt viimeiset 20 vuotta poikamiehenä.

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Selostajalegenda ei tingi viileästä tyylistään. Helsingin Sanomat, 5.7.2006, s. C4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Bror-Erik Wallenius -sitaatteja.