Bror-Erik Wallenius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bror-Erik Wallenius Helsingin kirjamessuilla 2011.

Bror-Erik ”Bubi” Wallenius (s. 30. joulukuuta 1943 Helsinki) on suomalainen urheilutoimittaja ja -selostaja.[1] Hän työskenteli pitkään Yle Urheilun palveluksessa. Wallenius on eläkkeellä, mutta tekee ajoittain selostuksia Ylelle.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wallenius oli intohimoinen urheilun suhteen jo pikkulapsena. Hän järjesti kotinsa pihapiirissä Helsingin Kruununhaassa olympialaisia, joita seuraamaan tulleilta vanhemmilta hän peri pääsymaksun. Lipputulot jaettiin voittajien kesken. Neljän vuoden ikäisenä lukemaan oppinut Wallenius harjoitteli lapsena myös puheilmaisua ja lausui runoja luokan edessä. 1960-luvulla hän opiskeli Helsingin yliopistossa kieliä ja valtiotieteitä. Ennen pääsyään Ylelle hän työskenteli kymmenen vuotta IBM:llä myyntimiehenä.

Ura Ylellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wallenius päätyi Ylelle 1970-luvun lopulla kysyttyään töitä ruotsinkielisestä urheilutoimituksesta. Hänen ensimmäinen selostustyönsä oli nauhalta tulleen naisten 60 metrin aitajuoksun selostus radioon. 1980-luvulla Wallenius työskenteli Ylen ruotsinkielisessä urheilutoimituksessa, tehden välillä juttuja myös Urheiluruutuun. Hän raportoi esimerkiksi vuonna 1986 Monzan F1-kilpailuista. Ylen ruotsinkielisellä puolella ”Bubi” selosti muun muassa Calgaryn talviolympialaisia vuonna 1988. Suomenkielisen urheilutoimituksen puolelle Wallenius siirtyi vakituisemmin 1990-luvun alussa.

Pääosin Wallenius selosti yleisurheilua Antero Mertarannan kanssa, koripalloa Jukka Toijalan kanssa ja hiihtoa muun muassa Juha Miedon sekä Pekka Vähäsöyringin kanssa. Talvella 2004–2005 Walleniuksen seurana kuultiin entistä aktiivihiihtäjää, Kari Ristasta, jonka kanssa Wallenius oli hoitanut aikoinaan jo muun muassa Thunder Bayn MM-hiihdot helmikuussa 1995. Hiihtokaudesta 2006–2007 alkaen Wallenius siirtyi selostaja Jussi Eskolan kommentaattoriksi. Wallenius on kertonut, että kaikista hänen työpareistaan, parhaiten yhteistyö on sujunut Pekka Vähäsöyringin ja Antero Mertarannan kanssa, vaikka heidän selostustyylinsä ovat täysin erilaiset kuin Walleniuksella. Wallenius on selostanut myös muita lajeja, kuten voimamieskisoja. Aikaisemmin hän selosti myös jääkiekkoa ja jalkapalloa, viimeisen kerran jalkapallon EM-kisoissa 2004. Vuoden 2006 Saksan MM-kisoissa Wallenius ei selostanut enää ollenkaan otteluita. Sen sijaan hänellä oli oma alle varttitunnin mittainen keskustelunurkkauksensa ”Bubin vaihtopenkki”, jossa vieraili useita suomalaisia julkisuuden henkilöitä.

Wallenius jäi Ylestä eläkkeelle joulukuussa 2008, mutta on senkin jälkeen selostanut Ylelle ainakin ampumahiihtoa, hiihtoa, jääpalloa, käsipalloa, nyrkkeilyä ja yleisurheilua. Vuoden 2012 Lontoon olympialaisissa Bubi selosti pääosin ruotsiksi. Hän on sittemmin ollut vakiovieras Yle Aamu-tv:n Jälkihiki-ohjelmassa.

Vuonna 2005 Wallenius esiintyi tavoistaan poiketen television viihdeohjelmassa, jouluaaton aaton myöhäisillassa esitetyssä Miesten joulussa. Wallenius esitti tosi-tv-formaattia parodioivassa ohjelmassa Joulupukkia, jonka tehtävä oli neljän kokelaan joukosta valita itselleen uusi Joulumuori.

Selostustyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walleniuksen selostustyyli on kautta aikain jakanut katsojien mielipiteet. Toiset pitävät häntä rautaisena ammattilaisena ja urheilun kävelevänä tietosanakirjana, kun taas toiset omiaan selittävänä jaarittelun maailmanmestarina.

Walleniuksen hillittyyn ja osin humoristiseenkin selostustyyliin kuuluvat olennaisena osana syvälliset filosofiset pohdiskelut, joissa jokin hyvin yksinkertainen asia ilmaistaan mahdollisimman monisanaisesti eräänlaisen omalaatuisen ajatusketjun muodossa. Toisinaan Walleniuksen pitkät sanalliset ajatusketjut syntyvät kuin itsestään hänen paikkaillessaan omia sanallisia kömmähdyksiään, jotka hän saman tien huomaa itsekin. Esimerkki jalkapallo-ottelun selostuksesta: ”Kyllähän nämä tolppalaukaukset säväyttävät, mutta loppujen lopuksihan tulos on sama kuin vetäisi pallon kymmenen metriä ohi maalin, sillä totuushan on että vain tolppien sisäpuolelle menevät vedot voivat mennä maaliin”.

Erinomaisten selostustaitojensa lisäksi monet pitävät Walleniusta myös erinomaisena haastattelijana.lähde?

Wallenius on todennut, että urheilu on muuten niin vakava asia, että katsojille on hyvä tarjota myös vähän huumoria. Viileän analyyttistä tyyliään hän puolustelee toteamalla, että huutaminen kuuluu vain poliisille ja armeijaan.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wallenius on ollut kahdesti naimisissa, mutta elänyt viimeiset 20 vuotta poikamiehenä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Selostajalegenda ei tingi viileästä tyylistään. Helsingin Sanomat, 5.7.2006, s. C4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koivuranta, Riitta: ”Bubin” lento jatkuu selostamossa Helsingin Sanomat. 29.12.2013. Viitattu 9.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Bror-Erik Wallenius.