Brook Benton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brook Benton, 1970

Brook Benton (oikealta nimeltään Benjamin Peay, 19. syyskuuta 19319. huhtikuuta 1988) oli menestyksekäs yhdysvaltalainen laulaja ja lauluntekijä. Hän oli etenkin hienostunut balladien tulkitsija.

Benton syntyi Camdenissa, Etelä-Carolinassa. Hänen isänsä oli muurari, ja hänellä oli kuusi sisarusta. Brookin ohella nämä kaikki lauloivat paikallisessa kirkkokuorossa. Tullessaan 12 vuoden ikään Benton työskenteli maitomiehenä kotikaupungissaan ja oli Camden Jubilee Singersin tärkeä jäsen.

Benton muutti New Yorkiin, jossa hän oli aluksi yleinen työntökärryillä jakelija Manhattanin vaatturipiireissä. Hän piti yllä lauluharrastusta rhythm and blues –ryhmässä Sandmen. Välillä hän palasi etelään tehdäkseen kiertueen Bill Landford Spiritual Singersin kanssa.

Tämän jälkeen hän oli kuorma-autonkuljettajana jakaen demolevyjä studioiden ja levy-yhtiöiden palveluksessa. Lopulta hän pääsi itse demolevylaulajaksi. Tässä työssä hän oli niin tuottelias, että hän lauloi yli 500 demolla. Lopulta Benton alkoi tehdä levyjä myös omalla nimellään. Levytykset Columbialle ja RCA:lle jäivät kuitenkin ilman menestystä.

Sitten kuitenkin tapaaminen musiikkikustantaja Dave Dreyerin kanssa avasi portin Bentonin hittiparaatille. Hän myi yli 15 miljoonaa levyä viiden vuoden aikana.

Brook Benton on myös menestyksekäs lauluntekijä. Hänellä on tilillään yli 100 kopiosuojattua nimikettä. Hän on tehnyt esimerkiksi Roy Hamiltonin levyttämät kappaleet I'm a Dream ja Everything.

Vuoden 1958 toukokuussa Nat 'King' Cole vei Bentonin balladin Looking Back USA:n Top 10 –listalla sijalle #5. Toinen esimerkki Colen levyttämistä Bentonin kappaleista on Nothing in the World.

Vielä saman vuoden joulukuussa Clyde McPhatter sai USA:ssa ensimmäisen Top 10 –hittinsä Bentonin kappaleella "A Lover's Question". Sijoitus oli korkeimmillaan #6.

Vuoden 1959 maaliskuussa oli sitten Bentonin oma vuoro saada ensimmäinen Top 10 –hitti ajattomalla balladillaan "It's Just a Matter of Time", joka ilmestyi Mercury-yhtiön julkaisemana ja pääsi listalla sijalle #3.

Saman vuoden marraskuussa Benton pääsi USA:n singletilaston sijalle #6 R&B-balladillaan "So Many Ways". Se oli Bentonin toinen Top 10 –hitti, mutta jo kahdeksas USA:n listoille päässyt Bentonin kappale sinä vuonna.

Menestystä tuli myöhemminkin, ja Benton oli yksi myyvimmistä artisteista 1960-luvun alussa. Kokonaismyynti on noin 20 miljoonaa ja hänellä on kaksi tusinaa US Top 40 –hittiä omissa nimissään.

Benton koki uuden tulemisen vielä seuraavallakin vuosikymmenellä, tällä kertaa soul-markkinoilla menestyvän Atlantic-levy-yhtiön artistina. Joulukuussa 1969 tuottaja Arif Mardin vei veteraanilaulajan Floridan Miamiin Criteria-studioille. Tällöin levytettiin kenties ns. lopullinen versio Tony Joe Whiten kappaleesta Rainy Night in Georgia. Tultaessa maaliskuulle 1970 kappale oli jo myynyt miljoonan verran.

Albumit

Singlet

  • Dave McAleer: Encyclopedia of Hits. The 1950s. Lontoo: Blandford, 1997. ISBN 0-7137-2659-8.
  • Brook Benton LP Lovin' (RCA 1976)
  • Black Magic 40 Original Soul Tracks 2LP (Pickwick Records 1979)
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.