Brockhaus Enzyklopädie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brockhaus Enzyklopädie.

Brockhaus Enzyklopädie (lyhyemmin Brockhaus) on saksankielinen tietosanakirja, jota yleisesti pidetään monien muunkielisten tietosanakirjojen esikuvana.[1] Sen ensimmäinen painos ilmestyi vuosina 1796–1808 nimellä Conversations-Lexicon. Vuonna 2005 julkaistu 21. painos käsittää noin 300 000 hakusanaa ja on saatavissa sekä painetussa että digitaalisessa muodossa (30 nidettä, noin 24 500 sivua).[2]

Ensimmäisen painoksen toimittamisen aloitti Renatus Gotthelf Löbel ja saattoi loppuun Friedrich Arnold Brockhaus, jonka mukaan tietosanakirja on nimetty 15. painoksesta lähtien (Der große Brockhaus, 1928–1935). Kustantajana toimii nykyään Bibliographisches Institut & F. A. Brockhaus AG. Täydellisen Brockhausin rinnalla tarjolla on myös erilaisia suppeampia versioita painetussa ja digitaalisessa muodossa.

Brockhaus-tietosanakirjojen tavoitteena oli alusta lähtien tieteelliseen tutkimukseen perustuvan, ajankohtaisen tiedon esittäminen yleistajuisessa muodossa. Siten ne poikkesivat aiemmista tietosanakirjoista, jotka oli usein suunnattu lähinnä akateemiselle yleisölle. Brockhausin ratkaisu osoittautui suuntaa antavaksi ja sitä alettiin jäljitellä laajalti. Vuoden 1911 Encyclopædia Britannica luonnehtikin Brockhausia sanoin ”mikään hakuteos ei ole ollut hyödyllisempi tai menestyksekkäämpi tai useammin kopioitu, jäljitelty tai käännetty”.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "German encyclopaedia published in Wiesbaden, Ger., and generally regarded as the model for the development of many encyclopaedias in other languages." Encyclopaedia Britannica Online, hakusana "Brockhaus Enzyklopädie". Viitattu 22.6.2008. (englanniksi)
  2. Luvut sivulta http://www.brockhaus.de/enzyklopaedie/aufeinenblick/index.php Luettu 16.1.2007.
  3. ”No work of reference has been more useful and successful, or more frequently copied, imitated and translated”, Encyclopaedia Britannica 1911, hakusana ”Encyclopaedia” Luettu 16.1.2007.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.