Brittiläisen imperiumin ritarikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brittiläisen imperiumin jäsenen (MBE) kunniamerkki edestä ja takaa.

Brittiläisen imperiumin ritarikunta (engl. The Most Excellent Order of the British Empire) on brittiläinen, kuningas Yrjö V:n vuonna 1917 perustama kunniaritarikunta. Se on Britannian ritarikunnista nuorin ja runsasjäsenisin. Ritarikunnan myöntämät arvonimet sotilashenkilöille ja siviileille järjestyksessä korkea-arvoisimmasta alkaen ovat:

  1. Brittiläisen imperiumin ritarikunnan suurristin ritari (Knight/Dame Grand Cross of the Order of the British Empire, GBE)
  2. Brittiläisen imperiumin ritarikunnan ritarikomentaja (Knight/Dame Commander of the Order of the British Empire, KBE/DBE)
  3. Brittiläisen imperiumin ritarikunnan komentaja (Commander of the Order of the British Empire, CBE)
  4. Brittiläisen imperiumin ritarikunnan upseeri (Officer of the Order of the British Empire, OBE)
  5. Brittiläisen imperiumin ritarikunnan jäsen (Member of the Order of the British Empire, MBE)

Kaksi korkeinta luokkaa oikeuttavat vastaanottajan ritarin arvoon. Sen merkiksi Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisilla ja muilla brittiläisen kuningashuoneen alamaisilla[1] on oikeus käyttää etunimensä edessä lyhennettä ”Sir” (miehet) tai ”Dame” (naiset). Lisäksi ritarin aviovaimolla on oikeus käyttää etuliitettä ”Lady” sukunimensä edessä. Muiden maiden kansalaisista ei käytetä titteleitä.

Lisäksi kaikkia yllä mainittuja kolmikirjaimisia lyhenteitä käytetään henkilön nimen jälkeen pilkulla erotettuna, esimerkiksi William Henry Gates III, KBE tai Dame Ellen Patricia MacArthur, DBE.

Ritarikunnan tunnuslause on For God and the Empire (”Jumalan ja imperiumin puolesta”).

Suomalaisia ritarikunnan kunniajäseniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]