Britannicus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Britannicus ja hänen äitinsä Messalina.
Britannicus lapsena.

Tiberius Claudius Caesar Britannicus (12. helmikuuta 4111. helmikuuta 55) oli Rooman keisarin Claudiuksen ja hänen kolmannen vaimonsa Messalinan poika. Hänet nimitettiin kruununperilliseksi heti syntyessään. Claudius oli tuolloin hallinnut alle kuukauden. Hänen nimensä oli alkujaan Tiberius Claudius Caesar Germanicus. Nimen Britannicus hän sai vuonna 43 Britannian valtauksen jälkeen.[1] Claudius itse ei tätä kunnianimeä halunnut vaan antoi sen pojalleen.

Britannicuksen äiti Messalina kuoli vuonna 48 juoniteltuaan Claudiusta vastaan. Britannicus oli tällöin vielä lapsi ja Claudiuksen valta-asema oli heikko. Claudius meni naimisiin Augustuksen lapsenlapsen lapsen ja veljentyttärensä Agrippina nuoremman kanssa ja vuonna 50 adoptoi tämän pojan Neron, joka nimitettiin myös kruununperilliseksi. Britannicusta vanhempana Nero oli etusijalla perimyksessä.[1]

Claudius kuoli 13. lokakuuta 54 ja Nero murhautti Britannicuksen 11. helmikuuta 55.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hornblower, Spawforth & Eidinow: ”Claudius Caesar Britannicus, Tiberius”, The Oxford Classical Dictionary. Oxford University Press, 2012. ISBN 9780199545568.