Koordinaatit: 49°2′N, 8°42′E

Bretten

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bretten
vaakuna
vaakuna

Bretten

Koordinaatit: 49°2′N, 8°42′E

Valtio Saksa
Osavaltio Baden-Württemberg
Hallintopiiri Karlsruhe
Piirikunta Karlsruhe
Hallinto
 – Pormestari Paul Metzger
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 71,12 km²
Korkeus 176 m m
Väkiluku 28 157 (31,12,2006)
 – Tiheys 396 as./km²

Bretten on kaupunki Baden-Württembergin osavaltiossa, lounaisessa Saksassa. Se kuuluu Karlsruhen hallintopiiriin ja Karlsruhen piirikuntaan. Kaupunki sijaitsee noin 23 kilometriä koilliseen Karlsruhesta ja se on Bruchsalin ja Ettlingenin jälkeen Karlsruhen piirikunnan kolmanneksi suurin kaupunki. Bretten on saanut lisänimen Melanchthonstadt sen kenties kuuluisimman asukkaan, humanisti Philipp Melanchthonin, mukaan.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bretten sijaitsee Kraichgaun alueella Walzbach- ja Saalbachjokien läheisyydessä. Se sijaitsee 23 kilometriä koilliseen Karlsruhesta, 39 kilometriä lounaaseen Heilbronnista ja 17 kilometriä pohjoiseen Pforzheimista. Kaupunki on jaettu ydinkaupunkiin (saks. Kernstadt) ja yhdeksään kaupunginosaan (saks. Stadtteile).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisin tunnettu maininta Brettenistä on peräisin vuodelta 767. Maininta ilmestyi Lorschin koodeksissa. Kaupunki tunnettiin tuolloin nimellä Villa Breteheim. Brettenille myönnettiin viralliset kaupunginoikeudet vuonna 1254. Philipp Melanchthon syntyi kaupungissa vuonna 1497.

Bretten tuhoutui Pfalzin kruununperimyssodassa vuonna 1689. Vuonna 1821 kaupunkiin rakennettiin ensimmäinen synagoga, joka tuhottiin muiden saksalaisten synagogien tavoin natsien kristalliyönä vuonna 1938. Vuosien 1971 ja 1975 välillä Bretteniin liitettiin yhdeksän naapurikuntaa. Liitosten myötä kaupungin väkiluku ylitti 20 000 asukkaan rajan.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bretten.