Brasilian puolustusvoimat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Brasilian maavoimien tunnus

Brasilian puolustusvoimat (port. Forças Armadas Brasileiras koostuu maa-, meri- (sisältäen merijalkaväen) ja ilmavoimista.

Yleiskatsaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brasilian puolustusvoimat kattaa Brasilian armeijan, Brasilian laivaston ja Brasilian ilmavoimat. Sotilaspoliisi (Valtion sotilaspoliisi) kuuluu maavoimien alaisuuteen. Brasilian puolustusvoimat ovat Latinalaisen Amerikan suurimmat. Kaikki puolustushaarat kuuluvat puolustusministeriön alaisuuteen (port. Ministério da Defesa).

NAeL São Paulo (etualalla) ja USS Ronald Reagan (CVN-76)

Ilmavoimat port. Força Aérea Brasileira muodostettiin kun armeijan ja merivoimien ilmatoiminnasta vastanneet divisioonat yhdistettiin omaksi aselajikseen, josta aluksi käytettiin nimitystä "Kansalliset ilmavoimat". Ilmavoimilla on käytössään noin 700 lentokonetta ja sen palveluksessa on noin 66 000 henkilöä. Lisäksi ilmavoimat työllistää 7 000 siviiliä.

Merivoimat vastaa Brasilian aluevesien valvonnasta ja merillä tapahtuvista sotilasoperaatioista. Se on Brasilian puolustusvoimien vanhin puolustushaara ja Latinalaisen Amerikan suurin laivasto. Sillä on käytössää 27 307-tonninen lentotukialus NAeL São Paulo. Alus oli aiemmin Ranskan merivoimien käytössä nimelä FS Foch. Lisäksi merivoimilla on käytössään joitakin Yhdysvalloissa ja Britanniassa rakennettuja fregatteja ja muutamia Brasiliassa rakennettuja korvetteja, dieselkäyttöisiä sukellusveneitä ja useita joki- ja rannikkokäyttöön soveltuvia valvonta-aluksia.

Brasiian armeija vastaa maalla tapahtuvasta sodankäynnistä ja sen vahvuus on noin 190 000 miestä.

Asevelvollisuus ja miesvahvuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brasilian armeijan erikoisjoukkoja itsenäisyyspäivän paraatissa

CIA World Factbookin mukaan asevelvollisuus kattaa 19–45-vuotiaat miehet. Asepalvelus on pakollinen ja kestää 9–12 kuukautta. Vapaaehtoisesti asepalveluksen voi suorittaa jo 17-vuotiaana. Brasilian puolustusvoimien miesvahvuus oli vuoden 2005 arvion mukaan 45,5 miljoonaa 19–49-vuotiasta miestä ja 38 miljoonaa 19–49-vuotiasta naista. Näistä asepalvelukseen sopiviksi arvioitiin 33 119 098 miestä ja 38 079 722 naista. Vuoden 2005 arvion mukaan 1 785 930 miestä saavuttaa ja 1 731 648 saavuttaa asevelvollisuusiän vuosittain.

Miesten asevelvollisuus kestää armeijassa 12, ilmavoimissa 24 ja merivoimissa 36 kuukautta. Miesten on käytävä kutsunnoissa täyttäessään 18 vuotta. Suurin osa kuitenkin vapautetaan palveluksesta ja palvelus suoritetaan usein mahdollisimman lähellä kotipaikkakuntaa. Yliopistoissa opiskelevat ja ne joilla on vakituinen työpaikka ovat vapautettuja asepalveluksesta. Vapautuksen voi saada myös monista muista syistä, muun muassa terveydentilan takia.

Naisille on ollut mahdollista suorittaa asepalvelus jo 1980-luvun alusta lähtien. Brasilian armeija oli ensimmäinen Latinalaisen Amerikan armeija, joka salli naisten asepalveluksen. Meri- ja ilmavoimissa naiset palvelevat erillisissä joukkoyksiköissä. Ensimmäiset ilmavoimien naispilotit valmistuivat vuonna 2006.

Riittämätön budjetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brasilian puolustusvoimien kulut olivat vuonna 2005 9,94 miljardia dollaria, mikä on noin 1,3% Brasilian bruttokansantuotteesta. Henkilöstön palkat ja eläkkeet muodostavat suurimman kulun ja vievät budjetista noin 80%. Puolustusvoimille ei jää siten rahaa kaluston ylläpitoon ja uusimiseen.

Vain 267 (37%) ilmavoimien koneista on toimintakunnossa. 452 konetta on käyttökiellossa puutteellisen huollon johdosta. Merkittävä osa, 60%, koneista on 20 vuotta vanhoja.

Myös merivoimilla on ongelmia ja vain 10 sen 21 taistelulaivasta on käyttökunnossa. 5 sukellusveneestä vain yksi on täysin käytössä, kahden muun käytössä on rajoituksia.

Armeijan ajoneuvoista 78% on 34 vuotta vanhoja ja osa kuorma-autoista on toisen maailmansodan aikaisia. Myös valtaosa tykistöstä on toisen maailmansodan aikaista. 40% panssaroiduista ajoneuvoista ei ole taisteluvalmiina ja 40% muista ajoneuvoista ei ole käyttökunnossa.

Myös ammusvarastoissa on puutteissa. Varasto sisältää vain 15% suositellusta määrästä ampumatarvikkeita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Military of Brazil