Brasilialainen zouk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Brasilialainen zouk on sensuelli paritanssi. Tanssi tunnetaan myös nimillä zouk-lambada tai yksinkertaisesti zouk. Laji kehittyi, kun brasilialainen lambada yhdistettiin karibialaiseen zouk-musiikkiin. Tunnetuimmat tyylisuunnat ovat Rio- ja Porto Seguro-tyylit. Zouk-musiikille on tyypillistä "hidas-nopea-nopea" rytmi. Tämä rytmi löytyy varta vasten zoukin tanssimiseen tehdyn musiikin lisäksi myös angolalaisesta kizomba-musiikista ja monesta R&B kappaleesta.

Rio- ja Porto Seguro-tyylit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rio-tyyli (kutsutaan usein pelkästään zoukiksi) on nimetty synnyinkaupunkinsa Rio de Janeiron mukaan. Tanssityylille on tyypillistä dramaattiset koko vartaloa käyttävät liikkeet ja vaihteleva musiikki. Toisin kun monessa muussa tanssilajissa, zoukissa tanssiparia ei viedä pelkästään käsillä, vaan monella kehon osalla. Porto Seguro-tyyli (kutsutaan usein myös lambazoukiksi), on kotoisin Brasilian Porto Seguro-kaupungista. Se on lähempänä alkuperäistä lambadaa kuin Rio-tyyli. Tyylille on tyypillistä vielä Rio-tyyliäkin runsaampi päänliikkeiden käyttö ja jatkuva askellus. Musiikki on yleensä Rio-tyylissä käytettyä musiikkia iloisempaa ja nopeatempoisempaa.

Brasilialainen zouk Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingissä on aktiivinen brasilaisen zoukin harrastajien yhteisö. Suomessa tanssitaan lähinnä Rio-tyyliä ja jonkin verran Porto Seguro -tyyliä.

Brasilialainen zouk maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brasilialaista zoukia tanssitaan lähes kaikissa Euroopan maissa sekä Kanadassa, Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Argentiinassa, Chilessä, Surinamessa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Singaporessa, Indonesiassa, Malesiassa, Thaimaassa, Hong Kongissa, Japanissa, Intiassa, Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa ja Etelä-Afrikassa. Määrällisesti eniten tanssijoita löytyy Brasiliasta, Australiasta, Hollannista ja Saksasta, joissa maiden useissa suurimmissa kaupungeissa on aktiivinen zouk-tanssin harrastajakunta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]