Bracco italiano

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bracco italiano

Bracco Italiano.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Italia
Määrä Suomessa rekisteröity 323[1]
Alkuperäinen käyttö seisova, jäljestävä ja noutava lintukoira
Nykyinen käyttö seisova lintukoira, seurakoira
Muita nimityksiä bracco, italianseisoja
FCI-luokitus ryhmä 7
Ulkonäkö
Paino 25–40 kg
Säkäkorkeus urokset 58–67 cm, nartut 55–62 cm
Väritys valkoinen erikokoisin oranssein tai erisävyisin tumman meripihkan värisin merkein, valkoinen erikokoisin suurin kastanjanruskein merkein, valko-vaaleaoranssipäistärikkö, valko-kastanjanruskea kimo

Bracco italiano on italialainen koirarotu, joka kuuluu FCI:n roturyhmään 7 (Kanakoirat).

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bracco italiano on rakenteeltaan vahva ja tasapainoinen koira, jonka metsästysominaisuudet ovat erinomaiset. Väriltään se on valkoinen, jossa on erikokoisia oransseja tai tumman meripihkanvärisiä merkkejä, valko-vaaleaoranssi päistärikkö tai valkokastanjanruskea kimo (ruskea-roan). Symmetriset merkit päässä ovat toivottavia. Koiran raajat ovat jäntevät, ääriviivat selväpiirteiset ja lihakset hyvin kehittyneet. Uroksien säkäkorkeus on 58–67 cm, narttujen 55–62 cm. Bracco italianot painavat 25–40 kg säkäkorkeudesta riippuen. Häntä typistetään yleensä 15–25 cm:n pituiseksi, mutta Suomessa typistäminen on kiellettyä.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bracco italiano on tasapainoinen, sitkeä, luotettava, älykäs, lempeä ja oppivainen koira. Sitä on helppo kouluttaa ja se soveltuu kaikenlaiseen metsästykseen. Se soveltuu myös näyttelyihin, lenkkikoiraksi ja myös ihan kotikoiraksi kunhan sille tarjotaan virikkeitä. Metsästämään sitä ei tarvitse opettaa, vaan rodulla on perimässään satojen vuosien kokemus metsästämisestä. Bracco italiano suhtautuu vieraisiin ystävällisesti. Vahtimisviettiä rodulta ei juuri löydy.

Ruskea-roan
Valko-oranssi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bracco italiano.
  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)