Brașovin Musta kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brașovin Musta kirkko
Brașovin Musta kirkko.
Brașovin Musta kirkko.
Sijainti Brașov, Transilvania, Romania
Koordinaatit 45°38′27.6″N, 025°35′16.9″E
Rakentamisvuosi 1477
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Brașovin Musta kirkko (romaniaksi Biserica Neagră, saks. Die Schwarze Kirche, unk. Fekete Templom) on suuri goottilainen kirkkorakennus, joka sijaitsee Romanian Transilvaniassa Brașovin kaupungin keskustassa. Sen seurakunta on evankelis-luterilainen. Kirkko on alun perin rakennettu paikallisten saksien tarpeisiin ja katoliseksi. Sen alkuperäinen nimi oli Pyhän Marian kirkko (romaniaksi Biserica Sfânta Maria saks. Marienkirche). Rakennus tuhoutui pahoin tulipalossa vuonna 1689, mistä nykyinen nimi juontuu. Säilyneiden asiakirjojen mukaan kirkon ensimmäisiä pappeja on ollut Thomas, jonka kuolinvuosi oli 1410.

Kirkon rakentamispäätös on tehty luultavimmin vuonna 1377, vakava rakennustyö on alkanut vuonna 1384 ja päättynyt 1477. Paikallisen legendan mukaan saksalainen pikkupoika on moittinut bulgarialaisia muurareita väittäen yhtä seinää vinoksi, mistä sovitukseksi muuan muurari oli heittänyt pojan alas ja muurannut hänet sitten kirkon kiviseinään. Tulipalon jälkeisessä korjaustyössä on apuna tiettävästi ollut muurareita silloisesta Danzigin hansakaupungista, koska paikallisilla rakentajilla ei ollut kokemusta valtavien holvikaarien teosta.

Kirkko on kolmilaivainen basilika. Sen holvit ovat kuitenkin pikemmin barokkia kuin gotiikkaa. Musta kirkko on Kaakkois-Euroopan suurimpia goottilaisen arkkitehtuurin luomuksia 1300–1400-luvuilta. Pituudeltaan se on 89 metriä, leveydeltään 25–38 metriä ja korkeudeltaan 42 metriä. Tornin korkeus on risteineen 65 metriä. Kuulijoita mahtuu 5 000 henkeä.

Kirkko ei ole kuuluisa vain mitoiltaan. Sen kellot ovat maan suurimmat, suurin pronssikello painaa kuusi tonnia. Interiööri on koristeltu pyhimyspatsain ja sisällä on myös maan mittavin itämaisten mattojen kokoelma.

Kirkon alkuperäiset urut rakensi Carl August Buchholz Berliinistä 1860-luvulla. niihin tuli neljä sormiota 56 koskettimella ja yksi jalkio 27 koskettimella. Urkujen vihkiäisissä Buchholz improvisoi sekä esitti Friedrich Schneiderin ja Johann Lucas Hedwigin kantaatteja. Urut restauroitiin vuoden 2000 vaiheilla. Silloin kaikki 3 993 pilliä, suurin noin 13-metrinen, otettiin alas ja korjattiin. Toiset urut rakensi Carl Hesse. Niihin tuli sormio ja jalkio sekä 8 äänikertaa. Ne on restauroitu 1997. Urkuri Victor Bickerich aloitti harjoittelunsa Brașovin kirkossa 1953, samoin myöhemmin urkuri Hans Eckart Schlandt.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]