Brännboll

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brännbollin kenttä

Brännboll (Tanskassa rundbold) on pääasiassa Ruotsissa ja Tanskassa pelattava baseballin ja pesäpallon lähisukulaispeli. Peliä pelataan myös yleisesti Pohjanmaalla ruotsinkielisissä kouluissa. Lajia harrastetaan lähinnä amatööritasolla puistoissa, eikä sillä ole varsinaista organisoitua toimintaa.

Pääasiallinen ero baseballiin ja pesäpalloon on se, ettei lajissa ole lainkaan syöttäjää tai lukkaria, vaan lyöjä itse heittää pallon ilmaan, mistä hän myös sen lyö. Lyöjällä on kolme yritystä. Pesiä on neljä, joilla kaikilla juoksijan tulee käydä. Ulkokentän pelaajat eivät käytä käsineitä tai räpylöitä.[1] Polttaakseen juoksijan heidän tulee saada pallo haltuunsa ja heittää pallo polttajalle, jonka täytyy astua maassa olevan lautasen tai laudan päälle. Tällöin juoksija palaa, mikäli ei ole sitä ennen pesässä. Palamisen seurauksena hänen pitää palata edelliselle pesälle. Ykköspesällä olija saa pysytellä paikoillaan. Jossakin variantissa palanut sisäpelaaja joutuu palaamaan aina ykköspesälle.

Ulkovuorossa oleva joukkue saa pisteitä paloista ja saatuaan pallon suoraan ilmasta kiinni (lyra).[1] Mikäli pallon saa kiinni yhdellä kädellä, saatetaan siitä antaa lisäpisteitä. Sisävuorossa oleva joukkue saa pisteitä juoksuista, lisäpisteitä mikäli kyseessä on kunnari (frivarv). Pallona toimii tavallisesti tennispallo.[1]

Vaikka bränbollia pelataan lähinnä vapaa-aikana harrastemielessä, on vuodesta 1974 järjestetty Uumajassa opiskelijoiden MM-kisat.[2] Saksassa vastaavaa peliä nimeltä Brennball pelataan kouluissa sisätiloissa ja isolla pallolla, tavallisesti lento- tai koripallolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Officiella brännbollsregler 2016 Sektioner - Brännboll. IKSU. Viitattu 22.10.2018. (ruotsiksi)
  2. Om Brännbollsyran - About Brännbollsyran Brännbollsyran. Viitattu 22.10.2018. (ruotsiksi) (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.