Boxing Day

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Almulaatikko kirkossa, Moultonissa, Lincolnshiressa, Englannissa. Erään asiantuntijakäsityksen mukaan sana Boxing Day on peräisin almujen keräämistä varten tehdyistä almulaatikoista, jotka avattiin joulupäivän jälkeisenä päivänä ja niissä olevat rahat jaettiin hyväntekeväisyyteen.

Boxing Day (kirjaimellisesti ”lahjapakettipäivä”) on joulupäivän jälkeinen, tapaninpäivää vastaava, maallinen juhlapäivä Kansainyhteisön maissa. Perinteisesti työnantajat antoivat palvelijoilleen, jotka pääsivät joulun jälkeen tapaamaan omaisiaan, joululahjoja tai joulurahaa. Boxing Dayn vietosta määrätään tarkemmin eri maissa. Boxing Dayta vietetään pääasiassa Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Ugandassa, Hongkongissa, Australiassa, Kanadassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa.

Erään tutkimusnäkemyksen mukaan Boxing Dayn traditio alkoi keskiajalla, kun seurakuntalaiset keräsivät rahaa köyhille almulaatikoissa. Nämä avattiin joulun jälkeisenä Pyhän Stefanoksen päivänä. Ensimmäisen kristityn marttyyrin, Pyhän Stefanoksen päivä yhdistettiin julkiseen hyväntekeväisyyteen.[1]

Pääasiassa brittiläiseen traditioon kuuluva Boxing Day tarkoittaa Kansainyhteisön muissa maissa pääasiassa ostoksille ja urheilulle omistettua päivää. Sanaa käytetään vähän Yhdysvalloissa, jossa joulukuun 26. päivä ei ole yleensä kansallinen lomapäivä.

Ortodoksisissa maissa juhlitaan Pyhän Stefanoksen päivää joulukuun 27. päivänä. Sitä ei kuitenkaan yhdistetä joululahjalaatikoihin, vaan silloin on tapana käydä kirkossa, syödä ja juoda runsaasti.[1]

Englannissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa Boxing Day tunnetaan pääasiassa lomapäivänä, jolloin tehdään ostoksia, samaan tapaan kuin Kiitospäivän jälkeinen Black Friday Yhdysvalloissa. Alennusmyynnit ovat tavallisia.[2]

Yhdistyneen kuningaskunnan, Skotlannin ja Pohjois-Irlannin jalkapallo- ja rugbyjoukkueet järjestävät perinteisiä Boxing Day -otteluita. Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa pelataan krikettiotteluita. Australiassa juhlapäivänä järjestetään purjehduskilpailu Sydneystä Hobartiin.

Hevoskilpailuja järjestetään muun muassa Surreyssa, Englannissa.

Boxing Day on eräs kettujahdin tärkeitä päiviä Englannissa ja Yhdysvalloissa, jossa sekä ratsain- että jalkaisin tehtävät metsästysseurueet kokoontuvat usein kylien keskustoissa.

Boxing Dayhin yhdistetään useita jääkiekko-otteluita.

Boxing Day eri yhteyksissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b Moss, Stephen: Why is it called Boxing Day? You asked Google – here’s the answer The Guardian. 26.12.2016. Guardian News and Media Limited. Viitattu 26.12.2016. (englanniksi)
  2. BBC News – Boxing Day sales attract 'record' number of shoppers news.bbc.co.uk. Viitattu 26.12.2016.