Bora (tuuli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bora (kroatiaksi bura, kreikan sanasta Βορέας/boreas, pohjoistuuli) on itäisen Välimeren ja Mustanmeren vuoriseutujen lähellä puhaltava kylmä valumatuuli. Tunnetuin on Adrianmeren pohjoisosan bora, joka purkautuu merelle Italian, Slovenian ja Kroatian rajaseudulta. Tuulen nopeus voi olla jopa 100 km/h (28 m/s). Bora esiintyy yleensä talvella, jolloin idästä tuleva kylmä ilma ylittää vuoret ja laskeutuu rannikolle.[1]

Bora puhaltaa Kroatian rannikolla.

Bora tuulee voimakkaimpina Kroatian Dalmatian, Slovenian ja Albanian rannikon vuorensolissa.[2] Bora puhaltaa pohjoisesta tai koillisesta.[3] Bora aiheuttaa Adrianmerellä purjehtijoille vaikeuksia, koska se puhaltaa jopa 50 m/s nopeudella ja voi alkaa äkkiä[4]. Kroatiassa pienet laivat eivät lähde merelle ja siltoja suljetaan boran takia[5].

Bora eli etesian[6] puhaltaa myös pohjoisella Egean merellä Itä-Kreikan, Bulgarian ja Turkin vuorilta[7][8]. Mustanmeren Tsemes Bay:n Novorossiyskin sataman lähellä puhaltaa myös myrskyinen bora. Boraksi sanotaan myös Alpeilta Pohjois-Italiaan puhaltavaa laskutuulta[9].

  1. Bora Encyclopedia Britannica. Viitattu 6.8.2012.
  2. Tour de Adrianmeri
  3. The Bora Wind of the Adriatic Sea[vanhentunut linkki]
  4. LOCAL MEDITERRANEAN WINDS (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Anja Kinnunen: Kroatia - lomailijan opas. Fenix-Kustannus Oy, Tampere 2007. ISBN 978-951-862-176-1. s. 11-12.
  6. MEDEX Winds (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. The Bora Wind of the Aegean Sea[vanhentunut linkki]
  8. MEDEX Winds - - Bora--Aegean Sea (Arkistoitu – Internet Archive)
  9. DALMATIAN ILMASTO