Boolen logiikka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Boolen logiikka pohjautuu Boolen algebraan. Sen toiminnan edellyttämiseksi käytetään kolmea operaattoria, joilla rajataan, yhdistetään tai erotetaan hakusanoja. Operaattoreita käytetään hakusanojen välissä. Boolen logiikka mahdollistaa monipuolisen ja tarkemman tiedonhaun. Logiikkaa hyödynnetään suurimmassa osassa internetin hakukoneita, esimerkiksi Google ja AltaVista.

Operaattorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AND (+)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AND-haku

AND-operaattorin käyttö rajaa hakua, ja se on käyttökelpoinen yhdistettäessä eri aihepiirien käsitteitä toisiinsa. AND-operaattorin käyttö kahden hakusanan välissä edellyttää, että haku löytää vain tuloksia, jotka sisältävät molemmat hakusanat. Esimerkiksi haulla "A AND B" saadaan aineistoa, joka sisältää sekä termin A että termin B.

OR (/)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OR-haku

OR-operaattori laajentaa hakua. Sen käyttö soveltuu erityisesti laajentamaan synonyymisten ja merkitykseltään lähekkäisten käsitteiden joukkoa. OR-operaattorilla tuotettu haku löytää aineistoa, joka sisältää joko molemmat tai jommankumman hakusanan. Esimerkiksi haku "A OR B" löytää aineistoa joko A:sta ja B:stä yhdessä tai niistä erikseen.

NOT (-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NOT-haku

NOT-operaattori rajaa hakua. Operaattorilla suoritetut haut voivat helposti rajata pois hyödyllistäkin tietoa. Oikein käytettynä se on kuitenkin hyödyllinen sulkemaan pois asiaan liittymättömiä termejä. NOT-operaattoria käytettäessä kahden hakusanan välissä saadaan hakutuloksia, jotka sisältävät vain ensimmäisen hakusanan. Tuloksista rajautuu kokonaan pois jälkimmäisen hakusanan sisältävät aineistot, vaikka ensimmäinen hakusana niihin sisältyisikin. Esimerkiksi haulla "A NOT B" saadaan aineistoa, johon sisältyy termi A. Haku sulkee pois tulokset, joissa termi B esiintyy joko sitten yhdessä tai erikseen termin A kanssa.