Boodjamullan kansallispuisto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Boodjamullan kansallispuisto
Lawn Hill Gorge.JPG
Sijainti
Lähin kaupunki
Pinta-ala
2 820 km²
Hallinto
Tyyppi
Australian kansallispuistoView and modify data on Wikidata
Perustettu
Hallinto
Queensland Parks and Wildlife Service

Boodjamullan kansallispuisto on kansallispuisto Australiassa Queenslandin luoteisosassa 1 837 kilometriä luoteeseen Brisbanesta.

Kansallispuistossa on useita pysyviä puroja, eläinten juomapaikkoja, rotkoja ja hiekkakivivuoristoja. Lawn Hillin rotko samannimisen puron varrella on rikas keidas, jossa kasvaa palmuja ja muita trooppisia kasveja. Lisäksi rotkosta löytää makean veden krokotiileja.

Boodjamullan muinaiset hiekkakivi- ja kalkkikivivuoret ovat kuluneet vuosimiljoonien aikana ja muodustaneet rosoisia kivimuodostelmia.

Waanyi-kansa, joka on asunut rotkon alueella ainakin 17 000 vuotta, kutsuvat aluetta nimellä Boodhamulla tai Rainbow Serpent country (sateenkaarikäärmeen maa). Lawn Hillin rotko on pyhä waanyille. Tunkiokasat, jauhinkivet ja kivitaide ovat todisteena alueen tärkeydestä. Nykyään waanyit auttavat puiston hoitamisessa.

Riversleighin fossiilialue on kansallispuiston laajennus, ja se valittiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994.[1] Riversleighistä löytyy eläintenluita aina 25 miljoonan vuoden takaa kalkkipitoisista sedimenteistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Australian Fossil Mammal Sites (Riversleigh / Naracoorte) UNESCO. Viitattu 19.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.