Bonifatius (lähetyssaarnaaja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lähetyssaarnaajaa. Bonifatius-nimisiä paaveja on lueteltu sivulla Bonifatius.
Bonifatius

Bonifatius (n. 672/675 Crediton, Devonshire, Englanti754 Dokkum, Alankomaat) oli keskiajan tunnetuimpia lähetystyön tekijöitä.[1] Hän syntyi Englannissa Winfried-nimisenä. Hän kasvoi luostariympäristössä, josta omaksui katsomuksen, jonka mukaan munkin kutsumus lunastetaan lähtemällä vieraaseen maahan lähetystyöhön. Epäonnistuneen Friisinmaan lähetysretken jälkeen Winfried vakuuttui paavin tuen tarpeellisuudesta lähetystyössä ja sai tältä vastakaikua ja uuden nimen, Bonifatius.

Bonifatius teki tämän jälkeen lähetystyötä Thüringenissä, Friisinmaalla ja Hessenissä. Hänet nimitettiin piispaksi ja myöhemmin Mainzin arkkipiispaksi. Hän perusti useita luostareita ja piispanistuimia ja loi Saksan alueelle kirkollisen organisaation. Bonifatiuksen esimerkki lähetyssaarnaajana, joka oli läheisissä suhteessa paaviin ja katoliseen kirkkoon, oli tärkeä katolisen kirkon myöhemmälle lähetystyölle. Keskiajan mittaan Bonifatiukselle muodostui huomattava symboliarvo, ja häntä alettiin pitää koko Saksan apostolina.[2]

Bonifatius on Saksan, Alankomaiden, keittäjien, Saksan Fuldan hiippakunnan, Kanadan Manitoban Saint-Bonifacen arkkihiippakunnan ja räätälien suojeluspyhimys.[3][1] Hänen tunnuksiaan ovat kirves, kirja, korppi, miekka, kaatunut tammi, kirja ja kynä, nuija ja kettu.[4] Piispan muistopäivää vietetään 5. kesäkuuta.[1]

Katolisessa kirkossa Bonifatiusta on muistettu seuraavanlaisella latinankielisellä kollehtarukouksella:[5]

"Orémus. Deus, qui multitúdinem populórum, beáti Bonifátii Mártyris tui atque Pontíficis zelo, ad agnitiónem tui nóminis vocáre dignátus es: concéde propítius; ut, cuius sollémnia cólimus, étiam patrocínia sentiámus. Per Dóminum nostrum Iesum Christum, Fílium tuum: qui tecum vivit et regnat in unitáte Spíritus Sancti Deus, per ómnia sǽcula sæculórum. R. Amen."

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Saint Boniface CatholicSaints.Info. 31.8.2008. Viitattu 10.12.2019. (englanniksi)
  2. Heikkilä, Tuomas & Niskanen, Samu: Euroopan synty – keskiajan historia, s. 81. Helsinki: Edita, 2004. ISBN 951-37-4182-6.
  3. http://www.britannica.com/eb/article-9027821/Crediton
  4. Memorial of St. Boniface, bishop and martyr - June 05, 2018 - Liturgical Calendar www.catholicculture.org. Viitattu 10.12.2019.
  5. Sancta Missa divinumofficium.com. Viitattu 10.12.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.