Bohumil Modrý

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Maa: Tšekkoslovakian lippu Tšekkoslovakia
Miesten jääkiekko
Olympiarenkaat Olympialaiset
Hopeaa Hopeaa 1948 jääkiekko

Bohumil Modrý (24. syyskuuta 1916 Praha, Itävalta-Unkari – 21. heinäkuuta 1963 Praha, Tšekkoslovakia) oli tšekkiläinen jääkiekkomaalivahti ja 1950-luvujen kommunistisen oikeudenkäyntien uhri.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1940-luvulla Modrý oli yksi parhaista eurrooppalaisjääkiekkomaalivahdeista. Hän pelasi menestyksekäissä LTC Praha seurajoukkueessa ja maajoukkueessa. Hän oli voittamassa kaksi kertaa maailmanmestaruuden, vuosina 1947 ja 1949. St. Moritzin olympialaisissa Tšekkoslovakian maajoukkue maalivahtinaan Bohumil Modrý sijoittui hopealle. Sankt Moritzin olympialaisissa tarjottiin Modrýlle mahdollisuus pelata Kanadassa. Tšekkoslovakian silloinen valtaannoussut kommunistinen hallitus jopa lupasi hänelle, että hän voi matkustaa Kanadaan vuoden 1949 Tukholman maailmanmestaruuskisojen jälkeen. Tukholmassa Tšekkoslovakian joukkue voitti kultaa, mutta hallitus ei kuitenkaan antanut Modrýlle suostumusta matkaan, koska ulkomailla kommunistihallinnon hän voisi "varantaa tasavallan turvallisuuden". Modrý oli pettynyt, joten hän luopui maajoukkueurasta eikä osallistunut enää 1950:n MM-kisojen valmistautumiseen.

Vankeusrangaistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa oli Modrý ja yksitoista muuta jääkiekkoilijaa (muun muassa Gustav Bubník) pidätettiin, ja heitä syytettiin vakoilusta ja maanpetoksesta. Salaisessa, keinotekoisessa, suljettujen ovien takana käydyssä oikeudenkäynnissä Modrý tuomittiin "vakoiluryhmän johtajana" viidentoista vuoden vankeusrangaistukseen. Syyttäjä oli ollut vaatimassa kuolemanrangaistusta. Modrý vapautettiin vankeudesta huonon terveyden takia vuonna 1955 oltuaan viisi vuotta vankilassa ja raskaassa työssä uraanikaivoksessa. Vankeuskausi jätti Modrýyn jälkensä. Niinpä hän kuoli ennenaikaisesti radioaktiivisen säteilyn aiheuttamiin seurauksiin vuonna 1963. Vuonna 1968 Prahan kevään aikana Bohumil Modrý sai maineenpalautuksen.

Syy, miksi jääkiekkoilijat vangittiin, ei ole aivan selvää. On mahdollista, että kommunistinen hallitus ei halunnut kärsiä sitä, että taitoluistelija Ája Vrzáňová ja jääkiekkoilija ja tennispelaaja Jaroslav Drobnýn mahdollisesti muuttaisivat maasta.

IIHF Hall of Fame[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Modrý nimettiin IIHF Hall of Fameen 15. maaliskuuta 2011.