Boco IP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Boco IP on immateriaalioikeuksiin erikoistunut patenttitoimisto, joka on perustettu vuonna 1928.

Boco IP

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1928 - Aktiekapital och kontormöbel av valnöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patenttitoimisto perustetaan vuonna 1928 nimellä Borenius & Co. Yhtiön perustaja Robert Borenius opiskelee insinööritieteitä Dresdenissä ja perustaa saksalaisten liiketuttaviensa pyynnöstä Suomeen patenttitoimiston.

Robert Borenius on mukana perustamassa Suomen Patenttiasiamiesyhdistystä, joka saa alkunsa samana vuonna. Hän kuuluu myös Yleisradion perustajiin.lähde?

1930- ja 1940-luvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parin ensimmäisen vuosikymmenen aikana Bocon liiketoiminta on pienimuotoista, lähinnä ulkomaisten asiakkaiden patenttihakemusten suomentamista. Kotimaisia asiakkaita patenttitoimistoon ei oteta. Suomessa on jo olemassa Patenttivirasto ja lainsäädäntö, mutta alan yleinen merkitys on vähäinen.

1950 -luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksa kuuluu yhä tekniikan ja insinööritieteiden johtaviin maihin, ja patenttitoimistolla on paljon saksalaisia asiakkaita. Toisen maailmansodan jälkeen Boco saa asiakkaikseen kaikki itäsaksalaiset valtionyhtiöt – Volkseigener Betrieb – joita on yli 300.lähde?

Liiketoiminta laajenee hiljalleen hakemusten suomentamisesta vuosimaksujen hoitamiseen, patenttilain neuvontaan ja patenttiviraston välipäätöksiin vastaamiseen.

1960- ja 1970-luvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1966 Robert Borenius kuolee ja hänen poikansa Sture Borenius pyytää patenttialan kääntäjänä tunnettua Ingmar Hjeltiä yhtiön uudeksi keulakuvaksi. Hjelt työskentelee Helsingin puhelinyhdistyksessä, mutta käy iltaisin hoitamassa patenttitoimiston teknisiä asioita. Vuosikymmenen verran patenttitoimisto pyörii Hjeltin ja kahden konttoristin voimin.

Diplomi-insinööri Pia Hjelt työskentelee 1970-luvun alkupuolella tutkijana patenttivirastossa ja tekee myös Bocolle käännöstöitä. Vuonna 1977 hän tulee patenttitoimistoon töihin. Vuosikymmenen lopussa Sture Borenius päättää myydä patenttitoimiston, ja vuonna 1980 yrityksen uudeksi omistajaksi tulee Pia Hjelt.

1980- ja 1990-luvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pia Hjeltin aviomies Silvio Hjelt tulee 1980-luvun alussa mukaan toimintaan. Ulkomaisten patentointitoimeksiantojen rinnalle toimisto ottaa ensimmäiset suomalaiset asiakkaansa, ja toiminta laajenee kotimaisten patenttihakemusten laadintaan.

Patenttilainsäädäntö kansainvälistyy, ja Suomen patenttilakia muokataan eurooppalaisen mallin mukaiseksi. Pia Hjelt osallistuu lainsäädännön kehitystyöhön ministeriöiden työryhmissä.

Kansainvälinen järjestötoiminta jatkuu vilkkaana tulevinakin vuosikymmeninä. Vuosituhannen vaihteessa patenttitoimisto rekrytoi paljon uusia patentti- ja tavaramerkkiasiamiehiä.

2000- ja 2010-luvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-luvun alku on nopean kasvun ja kehityksen aikaa. Vuonna 2005 perheyhtiön osakkaiksi tulee toimiston asiamiehiä. Seuraavana vuonna Tasavallan presidentti myöntää Pia Hjeltille patenttineuvoksen arvonimen. Vuonna 2007 Karri Leskisestä tulee uusi toimitusjohtaja, ja Hjelt siirtyy hallituksen puheenjohtajaksi.

Vuonna 2008 Boco ostaa Iprbox Oy:n liiketoiminnan. Vuonna 2012 Boco nousee kansainvälisessä MIP-listauksessa patenttitoimistojen ykkösluokkaanlähde?. Samana vuonna patenttitoimisto laajenee Pohjois-Suomeen, kun Oulun toimipiste avataan. Vuonna 2013 yhtiön viralliseksi nimeksi tulee Boco IP.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]