Bob & Carol & Ted & Alice

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bob & Carol & Ted & Alice
Ohjaaja Paul Mazursky
Käsikirjoittaja Paul Mazursky
Larry Tucker
Tuottaja Larry Tucker
Säveltäjä Quincy Jones
Kuvaaja Charles Lang
Leikkaaja Stuart H. Pappé
Pääosat Natalie Wood
Robert Culp
Elliott Gould
Dyan Cannon
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Frankovich Productions
Levittäjä Columbia Pictures
Ensi-ilta 1969, Suomessa 1970
Kesto 101 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Bob & Carol & Ted & Alice on Paul Mazurskyn ohjaama yhdysvaltalainen draamakomedia vuodelta 1969. Elokuvan käsikirjoituksen laati Mazursky yhdessä Larry Tuckerin kanssa. Nimiosia näyttelevät Robert Culp (Bob), Natalie Wood (Carol), Elliott Gould (Ted) ja Dyan Cannon (Alice). Elokuva oli Mazurskyn ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaustyö.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vietettyään viikonlopun muodikkaassa parisuhderetriitissä Los Angelesin elokuvapiirejä edustavat Bob ja Carol Sanders päättävät antautua avioliitossaan täydelliselle avoimuudelle, jossa voi harrastaa syrjähyppyjä kunhan kertoo niistä ja kunhan kyse on vain seksistä. He yrittävät käännyttää ryhmäseksiaatteelleen myös heitä konservatiivisemman pariskunnan, Ted ja Alice Hendersonin, mutta he suhtautuvat Bobin ja Carolin uusiin ajatuksiin pidättyvämmin.

Vastaanotto ja myöhempi arvostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai suopean vastaanoton sekä kriitikoilta että yleisöltä ja nousi Yhdysvalloissa vuoden 1969 viidenneksi tuottoisimmaksi. Natalie Wood otti riskin ja vaihtoi 750 000 dollarin kertakorvauksensa lipputuloista riippuvaiseksi sopimukseksi ja ansaitsi elokuvalla seuraavien vuosien kuluessa viitisen miljoonaa dollaria. Elokuva sai neljä Oscar-ehdokkuutta, kaksi Golden Globe -ehdokkuutta ja kaksi Bafta-ehdokkuutta.

Paula Talaskivi ei Helsingin Sanomien ensi-iltakritiikissään lämmennyt Mazurskyn esikoisohjaukselle. Hänestä elokuva ei muodikkaasta ja provokatiivisesta aiheestaan huolimatta ole oikein mitään kunnolla, vaan ihmisten keskeisen avoimuuden asia tarjotaan katsojalle ”tuiki lapsellisesti, ulkokohtaisesti ja teennäisesti”. Hänen loppuvaikutelmakseen jäi ”paljon melua tyhjästä”.[1]

Elokuvan suosion myötä ABC-televisioverkko tuotti esityskaudella 1973–1974 lähetetyn samannimisen tilannekomediasarjan, jossa pääosia esittivät Anita Gillette, Robert Urich, David Spielberg ja Anne Archer. Toisen pariskunnan nuorta tytärtä esitti Jodie Foster.

The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta maailmassa.[2]

Ääniraita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ääniraidan on tehnyt Quincy Jones.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Talaskivi, Paula: Viikon elokuvia: Tuulta, terapiaa ja nikkeliä. Helsingin Sanomat, 16.8.1970, s. 11.
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. (Internet Archive)
  3. 10 definitive Quincy Jones soundtracks from the ’60s and ’70s thevinylfactory.com. 21.8.2015. Viitattu 20.12.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Bob & Carol & Ted & Alice