Blyth Shipbuilding Company

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Blyth Shipbuilding & Dry Docks Company
Yritysmuoto Limited
Perustettu 2. maaliskuuta 1883
Lakkautettu 1967
Kotipaikka Blyth, Northumberland
Toimiala laivanrakennus

Blyth Shipbuilding & Dry Docks Company Limited oli brittiläinen telakkayhtiö, joka sijaitsi Northumberlandissä Blythissä.

Laivanrakennus alkoi Blythjoen etelärannalla vuonna 1811. Beaumont ja Drummond ostivat telakan 1840-luvulla ja sen lunasti 1863 Hodgson ja Soulsby, jotka valmistivat ja korjasivat pieniä puisia purjealuksia. Vuonna 1880 telakalla valmistuivat ensimmäiset kaksi Venäjän tilaamaa rautarunkoista alusta.

Blyth Shipbuilding and Dry Docks Company Limited kirjattiin 2. maaliskuuta 1883 suljettuna yhtiönä, joka valmisti erilaisia rahtialuksia. Telakan viides alus oli newcastlelaiselle Stephens and Mawsonille ja Daniel Stephensistä tuli telakan toimitusjohtaja ja lopulta hallituksen puheenjohtaja.

Vuonna 1914 Amiraliteetti lunasti valmisteilla olleen rahtialuksen ja muutatti sen laivaston ensimmäiseksi vesilentokoneiden emälaivaksi HMS Ark Royaliksi. Sodan aikana yhtiö valmisti kaikkiaan yhdeksän rahtialusta sekä laivastolle kymmenen maihinnousualusta, neljä Flower-luokan sluuppia ja kaksi 24-luokan miinanraivaajaa.

Sotatoimien päätyttyä yhtiö jatkoi rahtialusten valmistamista. Daniel Stephensin kuolema 19. maaliskuuta 1925 ja rahtialusmarkkinoiden romahtaminen aiheuttivat telakan sulkemisen. Marraskuussa 1926 Robert Stanley Dalgleish osti telakan ja muutti sen nimeksi Cowpen Dry Docks and Shipbuilding Companyksi. Myöhemmin telakkaan liitettiin Ritson's Shipbuilding and Engineering Company. Telakka jouduttiin sulkemaan uudelleen vuonna 1930.

Vuoden 1937 aikana telakka avattiin uudelleen alkuperäisellä nimellään. Toisen maailmansodan aikana telakka valmisti viisi River-luokan ja kaksi Bay-luokan fregattia, seitsemän Castle-luokan ja kaksi Flower-luokan korvettia sekä kymmenen Bangor-luokan miinanraivaajaa. Saksalainen rahtialus Hannover muutettiin telakalla saattuetukialus HMS Audacityksi.

Mollers (Hongkong) limited osti yhtiön vuonna 1947, jolloin siellä oli neljä laituria ja viisi kuivatelakkaa. Turbiinein varustettuja rahtialuksia valmistettiin Mollersin tytäryhtiölle Lancashire Shipping Companylle. Vuonna 1949 valmistettiin yksitoista tankkeria eri yhtiöille. Vuonna 1954 päälaituria pidennettiin 550 jalkaan, jotta telakalla kyettäisiin valmistamaan entistä suurempia tankkereita ja kuivarahtialuksia. Vuonna 1961 telakka valmisti neljä rannikkohöyrylaivaa Stephenson Clarkelle samoin kuin toiset neljä William Cory and Sonsille.

Nousevat kustannukset ja vähentyneet tilaukset aiheuttivat telakalle viisi tappiollista vuotta, joten se suljettiin lopullisesti vuonna 1967. Korjauspajat ja romuttaminen mahdollistivat kuitenkin lukuisten yritysten jatkamisen alueella. Lopulta laiturit purettiin, kun tehtiin tilaa Blythin sataman paperi- ja puutavaravarastoille.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Blyth Shipbuilding Company