Blomqvist-Nyberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Blomqvist-Nyberg-lentokone

Blomqvist-Nyberg oli ensimmäinen Suomessa rakennettu harrasterakenteinen lentokone. Vuosina 1925–1926 rakennettu kone oli kaksipaikkainen, ylätasoinen nestejäähdytetyllä rivimoottorilla varustettu yleisilmailukone. Sen lentonopeus oli noin 160 km/h.

Emil Nyberg kiinnostui Santahaminassa vuonna 1918 mekaanikkona toimiessaan lentokoneista ja sai Atle Blomqvistin avukseen. Yhdessä he alkoivat vuonna 1925 suunnitella ja rakentaa lentokonetta Sääksmäessä.

220-hevosvoimaisen Hispano-Suiza-moottorin hankinta oli suunnittelun lähtökohta. Rakentamiseen haettiin lupaa viranomaisilta Helsingistä, tuolloin ohje oli rakentaa kone ja lentää se rekisteröintiä varten Helsinkiin. Lujuuslaskuja yms. ei juuri tehty. Mitoitus oli konservatiivista, esimerkiksi siipisalko umpikoolinkia ja siipien muotolevyt suhteellisen paksua vaneria.

Rakentaminen kesti vain kolme kuukautta. Ensin koneella tehtiin lumelta rullauskokeita, mutta ilmaan noustuaan kone vaurioitui laskussa.

Ilmavoimat kutsui suunnittelijat Uttiin lentokoulutukseen. Keväällä 1926 konetta lähdettiin lentämään Helsinkiin. Hämeenlinnan kohdalla jäähdyttäjä alkoi vuotaa moottorin tärinöiden vuoksi. Se korjattiin ja pakkolaskun telinevaurio. Tikkurilan kohdalla koneesta tuli öljynsekaista vettä ulos ja pakkolasku johti koneen tuhoon. Konetta ei korjattu. Myöhemmin kone entisöitiin ja se on esillä Suomen ilmailumuseossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pentti Virtanen, "Nuo mainiot miehet Sääksmäellä", Suomen Siivet, 4, marraskuu 1969, s. 18-19

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]