Blackened death metal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Blackened death metal on eräs extreme metalin alalaji, jossa on yhdistelty black- ja death metalia keskenään. Alalajista käytetään myös nimityksiä kuten black/death, death/black, black death ja death black. Yleensä ensin tuleva termi määrittelee sen, että kumpi on suurempi vaikutus.

Blackened death metalille on tavanomaista erityisen nopea ja tekninen rumputyöskentely sekä black- ja death metal -vaikutteiset kitarariffit. Laulutyöskentelyssä sovelletaan death metalista tuttua örinää, mutta joskus myös black metal -tyylistä rääkymistä. Darkthronen toinen albumi A Blaze in the Northern Sky oli ensimmäisiä blackened death metal -levyjä. Myös Beheritin tuotantoa voidaan pitää tyylisuunnan edustajana.

Yleensä black metal -vaikutteet näkyvät yhtyeiden tuotosten äänimaailmassa sekä tremolo-tekniikalla soitetuista kitaroista. Death metal -vaikutteiden osalta ilmenee selvimmin kenties soiton teknisyys, lyriikoiden osalta blackened deathia on vaikeampi kategorisoida. Sanoitukset saattavat death metal -tyylisesti korostaa väkivaltaa ja kuolemaa. Ne saattavat myös black metal -perinteiden mukaisesti olla nihilistisiä kannanottoja tai sitten molempien edellä mainittujen sekoitusta, kuten esimerkiksi Myrkskogin sanoituksista käy ilmi.

Sotametalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotametalli (engl. war metal, myös bestial black metal eli ’eläimellinen black metal’[1]) on nopeatempoinen ja kaoottinen black- ja death metalin suuntaus.[2] Laulu on matalaa murinaa ja kitaralla soitetaan nopeita, alavireisiä voimasointuja. Sanoituksissa käsitellään usein sodan ja ydintuhon kaltaisia aiheita, ja äänimaailma on tahallisen epäselvä.[1] Kaoottisen tyylinsä vuoksi sotametallissa voi nähdä yhtymäkohtia myös grindcoreen.[2][1] Lajityypin perustajina pidetään kanadalaisia Conqueroria ja Blasphemyä.[2][1] Myös suomalainen Archgoat ja yhdysvaltalainen Morbosidad ovat tunnettuja.[1]

Yhtyeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e War Metal Metal Music Archives. Viitattu 15.1.2023. (englanniksi)
  2. a b c Kelly, Kim: Microgenres: War Metal – A Primer Invisible Oranges. 21.2.2012. Viitattu 15.12.2023. (englanniksi)
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.