Blackjack

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Black Jack)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee korttipeliä. Elokuvasta kerrotaan artikkelissa Blackjack ja yhdysvaltalaisesta näyttelijästä artikkelissa Jack Black.
Blackjack
Blackjack.jpg
Muut nimet 21
Korttimäärä 52
Pelaajamäärä 2+
Blackjack game example.JPG

Blackjack on suuresti venttiä muistuttava korttipeli, jossa tavoitteena on saada kahdella tai useammalla kortilla pelikäsi, jolla voittaa jakajan käden joko siten, että pelaajan käden pistemäärä on lähempänä kahtakymmentäyhtä kuin jakajan, tai siten, että jakajan käden pistemäärä menee yli kahdenkymmenenyhden. Blackjackissä ässä on arvoltaan joko yksi tai yksitoista, kaikki kuvakortit kymmenen ja muut kortit nimellisarvonsa verran.

Blackjack board.JPG

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja pelaa pankkia (jakaja) vastaan.

Jakaja jakaa pelaajalle kaksi korttia kuvapuoli ylöspäin ja itselleen kaksi korttia, joista toisen kuvapuoli ylöspäin ja toisen kuvapuoli alaspäin. Pelaaja ilmoittaa, haluaako hän uuden kortin. Jakaja jakaa, kunnes pelaaja ei halua enää lisää kortteja tai korttien summa on yli kaksikymmentäyksi. Tämän jälkeen jakaja ottaa itselleen kortteja, kunnes hänen kätensä on kuusitoista tai enemmän. Jos käden arvo on seitsemäntoista tai enemmän, jakaja ei saa ottaa enempää kortteja. Pelin voittaa se, jolla korttien yhteislukema on suurempi menemättä yli kahtakymmentäyhtä tai tasan 21. Kahdella ensimmäisellä kortilla saatu pistemäärä kaksikymmentäyksi on nimeltään blackjack, ja se voittaa useammalla kuin kahdella kortilla saadun 21 pisteen summan. Jos pelaajalla ja jakajalla on yhteislukema sama, pelaaja häviää, paitsi jos kyseessä on tasapeli kahdessakymmenessäyhdessä tai blackjackissä (niin sanottu stand off). Jos yhteislukema on suurempi kuin kaksikymmentäyksi, sen summan saanut häviää.

Pistevoitolla pelaajan pelipanos voittaa 1:1. Blackjack voittaa 3:2.

Pelaaja voi pelin aikana tehdä myös jonkin seuraavista toiminnoista:

Tuplaus (Double)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja voi halutessan kaksinkertaistaa panoksensa saatuaan kahdella ensimmäisellä kortillaan yhteispistemääräksi 9-11. Tällöin pelaaja saa yhden kortin lisää, ja hänen pelivuoronsa päättyy. Säännöistä riippuen tuplausrajat voivat olla erisuuria ja tuplaus voi olla mahdollista myös jakamisen jälkeen (ks. seuraavaa).

Jakaminen (Split)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos pelaajan saamat kaksi ensimmäistä korttia ovat samanarvoiset, pelaajalla on mahdollisuus jakaa kortit kahdeksi kädeksi. Tällöin pelaajan on myös kaksinkertaistettava panoksensa ja jaettava se näiden kahden käden kesken tasan. Jaetut kädet pelataan tämän jälkeen normaalisti. Jaetun käden voi säännöistä riippuen jakaa tai tuplata myös jakamisen jälkeen. Tuplauksesta poiketen pelaaja voi ottaa molempiin jaettuihin käsiin niin monta korttia lisää kuin vain on mahdollista, paitsi jos jaettu pari on ässät, jolloin molempiin käsiin tulee vain yksi lisäkortti.

Antautuminen (Surrender)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja voi halutessaan antautua saatuaan kaksi ensimmäistä korttiaan. Tällöin pelaaja häviää puolet pelipanoksestaan ja saa pitää toisen puolikkaan.

Vakuutus (Insurance)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos jakajan ensimmäinen kortti on ässä, pelaaja voi vakuuttaa kätensä. Tavallisesti vakuutuspanoksen arvon on vastattava puolta alkuperäisestä panoksesta, mutta joillakin säännöillä vakuutus voi olla myös suurempi tai pienempi. Jos jakajan seuraava kortti on arvoltaan kymmenen eli jakaja saa blackjackin, pelaajan vakuutuspanos voittaa 2:1, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että pelaaja saa pitää panostuksensa eli ei voita eikä häviä mitään. Jos jakajan toinen kortti on mikä tahansa muu eli jakaja ei saa blackjackia, pelaaja häviää vakuutuspanoksen ja peli jatkuu normaalisti.

Tasaraha (Even money)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos jakajan ensimmäinen kortti on ässä ja pelaajalla on blackjack, pelaaja voi halutessaan pyytää tasarahan. Tällöin pelaajan pelipanos voittaa 1:1 (normaalisti 3:2) ja peli päättyy. Jos pelaaja ei halua tasarahaa ja jakaja saa myös blackjackin, peli on tasan ja panokset palautetaan.

Niin sanottu "talon etu" blackjackissa muodostuu siitä, että jakaja ottaa kortteja vasta pelaajan jälkeen. Jos jakajan mennessä yli hävinneittenkin pelaajien panokset palautettaisiin, optimaalinen pelistrategia olisi sama, jota jakaja käyttää: ota kortti aina kuudestatoista tai vähemmässa ja jää aina seitsemääntoistaselvennä.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blackjackista on tehty useita elokuvia, kuten 21.