Blönduós

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Blönduósbær
Blonduos4.jpg
vaakuna
vaakuna
Blönduósbærin sijainti
Blönduósbærin sijainti

Blönduósbær

Koordinaatit: 65°40′0″N, 20°18′0″W

Valtio Islanti
Vaalipiiri Norðvesturkjördæmi
Alue Norðurland vestra
Perustettu 1876
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 183 km²
Väkiluku (2018) 895
 – Väestötiheys 4,73 as./km²
Postinumero 540, 541

Blönduós (ääntämys islanniksi [ˈplœntʏˌouːs]) on kaupunki ja kunta Pohjois-Islannissa. Vuonna 2018 sen asukasluku oli 895 henkeä.[1] Kuten monet Islannin kaupungit ja kylät, Blönduósin asutus muodostui vasta 1800-luvun lopulla. Kaupunki sijaitsee Hringvegurin varrella Blanda-jäätikköjoen suulla. Hrúteylle, pienelle saarelle ja joen ympäröimälle luonnonsuojelualueelle pääsee kävelytieltä suoraan Hringvegurin tuntumasta.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taloja Blönduósissa

Blanda-jäätikkövirta jakaa Blönduósin kahtia ja kaupunki on myös nimetty sen mukaan (Blöndu on sanan Blanda obliikvisija). Vanha kaupunki, islanniksi Gamli bærinn, johon kuuluu monia alkuperäisiä taloja 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alkupuolelta, sijaitsee joen eteläpuolella. Monet paikallisista yrityksistä, peruskoulu, supermarketti, monitoimitalo ja urheilutilat lämmitettyine ulkouima-altaineen puolestaan sijaitsevat joen pohjoispuolella. Kukkulalla kaupungin yläpuolella on omalaatuinen ulkoasultaan tulivuoren kraatteria muistuttava kirkko[2].

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa Blönduósin teollisuudesta ja elinkeinoista liittyy joko maatalouteen tai matkailuun.[3] Viime vuosina kaupunki on tullut tunnetuksi tekstiileistään. Blönduósissa sijaitsee villapesula, Islannin ainoa tekstiilimuseo Heimilisiðnaðarsafnið sekä residenssiohjelman kansainvälisille tekstiilitaiteilijoille ja tutkijoille tarjoava Islannin tekstiilikeskus.

Tunnettuja blönduósilaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blönduósin ystävyyskaupunkeja ovat:[4][5]

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blönduósissa vallitsee tundrailmasto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]