Björkboda träsk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Björkboda träsk
Björkboda träsk heinäkuussa 2012.
Björkboda träsk heinäkuussa 2012.
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Björkboda, Kemiönsaari
Koordinaatit 60°04′59″N, 22°34′01″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Björkbodabäcken
Järvinumero 92.113.1.002View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 18,3 m
Kartta
Björkboda träsk

Björkboda träsk on järvi Kemiön saaressa Varsinais-Suomen maakunnassa ja Kemiönsaaren kunnassa. Järvellä ei ole suomenkielistä nimeä. Järvi sijaitsee osittain entisten Dragsfjärdin ja osittain Västanfjärdin kuntien alueella. Kunnat yhdistyivät Kemiönsaaren kunnaksi vuoden 2009 alusta Kemiön kunnan kanssa. Järvi laskee pohjoisosastaan Björkbodabäckeniä pitkin Sunnanåhon ja edelleen Saaristomeren Sunnanåvikeniin[1]. Järvi ja siitä lähtevä puro ovat syynä siihen, että sinne perustettiin aikoinaan lukkotehdas Björkboda lås, joka vuonna 1999 siirtyi Abloyn omistukseen[2]. Järven rannassa on vain vähän huvila-asutusta, ja sillä on erämaajärven luonnetta.

Järven pohjoisosassa on Björkbodan kyläkeskus, missä on pisimpään Suomessa samalla paikalla toiminut tehdas Björkboda lås. Siellä on järven rannassa entistetty kustavilainen ruukinkartano Björkbodan kartano, jossa vaikutti 1800-luvulla muutaman vuoden Anders Ramsay, joka on kirjoittanut elämästään muistelmat Muistoja lapsen ja hopeahapsen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.