Bitly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bitly (aiemmin Bit.ly) on kirjanmerkki- ja URL-lyhennyspalvelu, jonka omistaa Bitly, Inc.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palvelun tarkoituksena on antaa käyttäjälle lyhennetty muoto verkko-osoitteesta, jonka hän palveluun syöttää. Sitä käytetään yleisesti mikroblogipalveluissa linkkien lyhentämiseen. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että Twitter otti sen toukokuun 6. päivänä vuonna 2009 oletusosoitelyhennyssivukseen.[1] Edellisen hallitsevan lyhentämispalvelun, Tinyurl:n käyttö on sen jälkeen lähtenyt laskuun. Bitly tarjoaa osoitteiden lyhentämisen lisäksi tietoja linkkeihin kohdistuneista klikkauksista.

Bitly lisäsi lokakuun 12. päivänä 2010 palveluunsa automaattisen QR-koodien luomisen. Kun koodi luetaan matkapuhelimella, avautuu verkkosivusto, johon linkki osoittaa, matkapuhelimen verkkoselaimeen.[2]

Palvelulla lyhennetyt linkit käyttävät bit.ly:n domain-nimeä. Esimerkiksi Wikipedian etusivun osoite http://fi.wikipedia.org/ lyhenee muotoon ”bit.ly/fneAZI”. Jos jokin yritys ostaa bit.ly Pro -palvelun, se voi käyttää myös omaa domain-nimeään. Esimerkiksi Pepsillä on käytössään osoite ”pep.si”.

Jos bit.ly-linkin perään lisää plus-merkin, näkee infosivun, jossa kerrotaan minne linkki johtaa ja kuinka monta kertaa sitä on klikattu ja milloin. Esimerkiksi em. esimerkin (”bit.ly/fneAZI”) infosivu löytyy osoitteesta ”bit.ly/fneAZI+”. Infosivulta käyttäjät voivat katsoa, minne linkki johtaa ennen sen painamista. Tämä parantaa tietoturvaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Robin Wauters: URL Shortening Wars: Twitter Ditches TinyURL For bit.ly TechCrunch. 6.5.2009. Viitattu 30.12.2010. (englanniksi)
  2. Lauren Indvick: URL Shortener Bit.ly Now Generates QR Codes, Too Mashable. 17.12.2009. Viitattu 30.12.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • http://bit.ly