Biolingvistiikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Biolingvistiikka on kielitieteen haara, joka yhdistää käytäntöjä niin kielitieteestä kuin biologiastakin. Tutkimuskohteina ovat muun muassa kielen biologiset taustat sekä kielen evoluutio.

Varhaisin maininta biolingvistiikasta on vuodelta 1950, jolloin julkaistiin Handbook of Biolinguistics -kirja, joka pyrki tutkimaan kieltä luonnonilmiönä ja osana biologisia prosesseja.[1] Termi biolingvistiikka tuli uudelleen käyttöön vuonna 1974 pidetyssä konferenssissa, joka kantoi nimitystä Biolinguistics. Termin kehittäjäksi mainitaan Noam Chomsky, jonka mukaan kieli on luonnollinen aivoissa syntynyt ilmiö. Biolingvistiikalla on tarkoitus vastustaa muun muassa John Locken ja Alfred Wallacen väitteitä, joiden mukaan kieltä ei voitaisi selittää vain evoluution tuloksena, vaan siihen olisi vaikuttanut jokin ulkopuolinen hengellinen voima.[2].

Yksi tieteenalalla toimiva vertaisarvioitu julkaisu on Biolinguistics-lehti, jonka artikkelit käsittelevät myös psykolingvistiikkaa ja neurolingvistiikkaa.[3] Suomessa biolingvististä tutkimusta on tehty muun muassa Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Boeckx, Cedric & Grohmann, Kleanthes K.: The Biolinguistics Manifesto. Biolinguistics, 2007, nro 1, s. 1–8. Artikkelin verkkoversio. (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. What is biolinguistics? eNotes. Viitattu 12.6.2020. (englanniksi)
  3. About the Journal | BIOLINGUISTICS www.biolinguistics.eu. Arkistoitu 12.7.2020. Viitattu 12.6.2020.
  4. Biolingvistiikka Gaudeamus. Viitattu 3.6.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]