Binäärikello

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Binäärikello on kello, joka näyttää kellonajan binäärimuodossa. Nykypäivän binäärikellot näyttävät niin tunnit, minuutit kuin sekunnitkin binäärisinä. Vaikka on olemassa analogisiakin lajikkeita, useimmat binäärikellot ovat digitaalisia.

Binäärikoodiset desimaalikellot (BCD)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BCD-kellossa lisätään jokaiseen LED-sarakkeeseen arvot, jotta voi saada kuusi desimaalinumeroa. Kellossa on kaksi saraketta niin tunneille, minuuteille kuin sekunneillekin.
Molemmissa kelloissa on aika 12:15:45.

Nämä kellot käyttävät kuutta LED-saraketta edustaen nollia ja ykkösiä. Kukin pylväs edustaa yhtä desimaalilukua binäärikoodisena desimaalina (BCD). Pohjarivin jokainen sarake edustaa numeroa 1 (tai 2^0), kun taas jokainen rivi yläpuolella edustaa suurempia kahden potensseja 2^3:een (tai 8:aan) asti.

Jotta voidaan lukea jokainen kellonajan yksittäisistä numeroista, käyttäjä lisää kunkin valaistun LEDin arvot, ja sitten lukee niitä vasemmalta oikealle. Ensimmäiset kaksi saraketta edustavat tuntia, seuraavat kaksi edustavat minuuttia ja loput kaksi edustavat sekuntia. Koska valot eivät pala numeron ollessa nolla, kunkin numeron paikat täytyy olla muistissa, jotta kelloa voi käyttää pimeässä.

Binäärikoodiset seksagesimaalikellot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On olemassa myös binäärikelloja, jotka näyttävät aikaa binäärikoodatun seksagesimaalijärjestelmän kera. Sen sijaan, että yksi binääriluku edustaa jokaista perinteisen seksagesimaalisen ajan jokaista numeroa, se edustaa perinteisen seksagesimaalijärjestelmän joka ikistä osaa, jota käytetään enintään kuuden bitin verran neljän sijasta.

24 tunnin binäärikoodatuissa seksagesimaalikelloissa on 11 tai 17 aikaa näyttävää LED-valoa. Viisi LEDia näyttää tunnit, kuusi LEDiä minuutit ja toiset kuusi LEDiä sekunnit. Kuutta sekuntia näyttävää LEDiä ei tarvita 24 tunnin binäärikoodattuun seksagesimaalikelloon, jos siinä on 11 LED-valoa.

Tunnit Minuutit Sekunnit
32 1 1
16 0 0 1
8 1 0 0
4 0 1 0
2 1 0 0
1 0 1 1
10 37 49

Yllä oleva taulukko käyttää kolmea binäärinumerosaraketta, yksi tavanomaisen aikajärjestelmän tunneille, minuuteille ja sekunneille.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Binary clock