Billie Joe Armstrong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Billie Joe Armstrong
Billie Joe Armstrong esiintymässä vuonna 2013.
Billie Joe Armstrong esiintymässä vuonna 2013.
Henkilötiedot
Syntynyt17. helmikuuta 1972 (ikä 52)
Oakland, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti Muusikko, laulaja, lauluntekijä
Muusikko
Aktiivisena 1987–
Tyylilajit Punk rock, pop-punk, garage rock, New Wave, skate punk
Soittimet Kitara (Gibson Les Paul Junior), laulu, piano, rummut, basso, banjo, mandoliini, huuliharppu, saksofoni
Yhtyeet Green Day
Foxboro Hot Tubs
The Network
Pinhead Gunpowder
The Longshot
Levy-yhtiöt Reprise Records
Lookout! Records
Adeline Records
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Billie Joe Armstrong (s. 17. helmikuuta 1972 Oakland, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalaisen punk rock -yhtye Green Dayn laulaja ja kitaristi. Hän soittaa myös mandoliinia, saksofonia, bassokitaraa, rumpuja, harmonikkaa, huuliharppua ja pianoa. Armstrong on kirjoittanut suurimman osan Green Dayn tuotannosta.

Vuonna 2004 hänet valittiin Kerrang!-lehdessä vuoden seksikkäimmäksi rock-muusikoksi. Vuonna 2007 samainen lehti rankkasi Armstrongin TOP 100 Rock Icons -listan kolmanneksi. Hänen edelleen pääsivät vain Angus Young ja Dave Grohl.

Armstrong syntyi Oaklandissa, mutta kasvoi sen lähellä sijaitsevassa pikkukaupunki Rodeossa, Kaliforniassa. Hän on kuudesta sisaruksesta nuorin, eli hänellä on viisi isosisarusta: David, Alan, Marci, Hollie, ja Anna. Armstrong kiinnostui musiikista jo lapsena kuunnellessaan isänsä, jazzmuusikko ja rekkakuski Andrew ”Andy” Armstrongin, musiikkialbumeita. Armstrongin perheellä oli kotonaan myös rummut, joita Billie Joe soitti jo lapsena. Armstrong piti erityisesti laulamisesta nuorena ja esiintyikin lapsena vanhainkoteja kiertelemässä. Hän levytti viisivuotiaana kappaleen ”Look for Love” laulunopettajansa ja ystävänsä Jim Fiataronen avustuksella. Armstrong sai ensimmäisen sähkökitaransa, punaisen Hohner -kitaran vanhemmiltaan seitsemänvuotislahjaksi. Hän myös alkoi käydä kitaransoitonopettaja ja muusikko George Colen luona hiomaan Billie Joen soitto- ja laulutaitoja. Armstrong ihastui heti Colen sähkökitaraan, siniseen Fernandes Stratocasteriin, joka on kopio Fender Stratocasterista. Billie Joe antoi kitaralle lempinimen ”Blue” johtuen sen värityksestä. Hänen äitinsä osti kitaran Billie Joelle joululahjaksi tämän ollessa 12-vuotias. Billien äiti työskenteli ravintolassa nimeltä Rod’s Hickory Pit, jossa Sweet Children (nyk. Green Day) piti myöhemmin ensimmäisen keikkansa. Billien äidillä on yli 20 lastenlasta, sillä Billien Andy-veljellä on 14 adoptoitua lasta.

Billie Joen isä Andy kuoli ruokatorven syöpään Billien ollessa kymmenvuotias. Tapaus oli erittäin rankkaa koko perheelle, mutta erityisesti perheen kuopukselle Billie Joelle. Myöhemmin hän teki American Idiotilla olevan laulun ”Wake Me Up When September Ends” isänsä muistoksi. Billien kitara ”Blue” on yhä tallessa, ja toisinaan Armstrong soittaa sillä edelleen konserteissa, etenkin soittaessaan Green Dayn vanhempaa tuotantoa. 14-vuotiaana hän kirjoitti ensimmäisen oman laulunsa, ”Why Do You Want Him?” (kappale löytyy Green Dayn Slappy-EP:ltä), joka käsittelee Armstrongin tuntemuksia tämän äidin uudesta suhteesta: Armstrong sisaruksineen ei hyväksynyt suhdetta. Kymmenvuotiaana Armstrong tutustui Mike Dirntiin, Green Dayn tulevaan basistiin. He alkoivat soittaa yhdessä aluksi molemmat kitaroita, ja myöhemmin Dirnt muutti jopa asumaan Armstrongien luo.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armstrong on ollut naimisissa vaimonsa Adrienne Armstrongin (o.s. Nesser) kanssa vuodesta 1994.[1] Parilla on kaksi poikaa, Joseph Marciano ”Joey” Armstrong (s. 1995) ja Jakob Danger Armstrong (s. 1998). Armstrong tunnetaan hyvin perhekeskeisenä ihmisenä; hänellä on monta tatuointia vaimostaan sekä yksi molemmista pojistaan. Armstrong asuu perheineen Oaklandissa Kaliforniassa. Armstrongilla ja hänen vaimollaan on myös levy-yhtiö ja vaatelinja yhdessä kahden ystävänsä kanssa: levy-yhtiö on nimeltään Adeline Records ja vaatelinja Adeline Street.

Green Day ilmoitti 23. syyskuuta 2012 Armstrongin hakeutuvan vieroitukseen päihteiden väärinkäytön vuoksi.[2] Tapahtumaketju sai alkunsa, kun Armstrong kaksi päivää aiemmin suuttui iHeart Radio -musiikkifestivaaleilla kesken yhtyeen esityksen, kun se muusikon mielestä jäi liian lyhyeksi.[2] Vuonna 2003, Armstrong pidätettiin rattijuopumuksesta; hän puhalsi alkometriin Yhdysvaltojen liikennejuopumusrajan yli kaksinkertaisesti.[3]

Armstrong kertoi The Advocate -lehden haastattelussa vuonna 1995 olevansa biseksuaali.[4]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]