Bill Bernbach

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bill Bernbach vuonna 1964.

William (Bill) Bernbach (13. elokuuta 19112. lokakuuta 1982) oli yhdysvaltalainen mainostoimistojohtaja ja yksi kolmesta kansainväliseksi ketjuksi kasvaneen Doyle Dane Bernbach (DDB) -mainostoimiston perustajista 1949. Hän toimi luovana johtajana monissa toimiston uraauurtavissa kampanjoissa, kuten Volkswagen-autojen älykkään pelkistetyssä mainonnassa ja Avis-autovuokraamoketjun kampanjassa ”We’re #2, We Try Harder.” Hän uudisti mainostoimistojen organisaatiota tuomalla aiemmin omilla osastoillaan toimineet tekstintekijät ja visuaaliset suunnittelijat yhteen työpareiksi. Tämä työtapa on käytössä valtaosassa maailman mainostoimistoja edelleenkin.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bill Bernbach syntyi New Yorkin Bronxissa ja suoritti bachelor-tutkinnon New Yorkin yliopistossa pääaineinaan englannin kieli, liiketalous ja pianonsoitto.[1]

Pula-ajan New Yorkissa Bernbach pääsi perhesuhteidensa avulla Schenley-tislaamon sisälähetiksi.[2] Hän pyrki etenemään yrityksessä kirjoittamalla tislaamon viskistä mainostekstin, joka myös julkaistiin ja Bernbach ylennettiin yrityksen mainososastolle.[1] Vuonna 1939 hän siirtyi New Yorkin maailmannäyttelyn johtajan haamukirjoittajaksi ja sitten William Weintraubin mainostoimistoon, kunnes joutui kahdeksi vuodeksi asepalvelukseen. Toisen maailmansodan jälkeen hän sai paikan Grey-mainostoimistosta, jossa aloitti copywriterina mutta yleni pian luovaksi johtajaksi.

Vuonna 1949 Bernbach päätti kollegojensa Ned Doylen ja Mac Danen kanssa perustaa oman mainostoimiston. Bernbach jätti yrityksen johtamisen Danen harteille ja keskittyi alusta asti itse luovaan suunnitteluun ja sen johtamiseen. Vuoteen 1986 mennessä, neljä vuotta Bernbachin kuoleman jälkeen, Doyle Dane Bernbach oli kasvanut kansainväliseksi 54 toimiston DDB-ketjuksi, jolla oli 3 400 työntekijää 19 maassa.[3] Samana vuonna DDB fuusioitui Needham Harper- ja BBDO-toimistoketjujen kanssa ja muodosti silloin maailman suurimman mainostoimistoryhmän Omnicom Groupin.

Kuvitteelliseen newyorkilaiseen mainostoimistoon sijoittuvassa televisiosarjassa Mad Men, etenkin sen toisen tuotantokauden jaksoissa, viitataan usein Bill Bernbachiin ja hänen toimistonsa tekemiin kampanjoihin, jotka 1960-luvun alussa mullistivat rohkeudellaan ja pelkistetyllä tyylikkyydellään koko mainosalaa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bob Levenson: Bill Bernbach’s Book, A History of the Advertising that Changed the History of Advertising, New York: Villard Book 1987, sivu XV.
  2. a b Matthew Creamer: What You Missed Last Night on 'Mad Men', Advertising Age. Viitattu 5.4.2014.
  3. Bill Bernbach (Arkistoitu – Internet Archive), The Advertising Hall of Fame, American Advertising Federation. Viitattu 5.4.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bill Bernbach said.... New York: DDB Needham, 1989.
  • Mary Wells Lawrence: A Big Life In Advertising, New York: Touchstone, 2003
  • Doris Willens: Nobody's Perfect: Bill Bernbach and the Golden Age of Advertising, New York: CreateSpace, 2009
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:William Bernbach