Big Rigs: Over the Road Racing

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Big Rigs: Over the Road Racing
Kehittäjä Stellar Stone
Julkaisija Activision Value
GameMill Publishing
Tuottaja Sergey Titov
Julkaistu 20. marraskuuta 2003
Lajityyppi Ajopeli
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Everyone
Alusta Windows
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto CD-levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Big Rigs: Over the Road Racing (usein vain Big Rigs) on Stellar Stonen vuonna 2003 julkaisema ajopeli Microsoft Windowsille.

Peli on kerännyt maailmanlaajuisesti hyvin negatiivista palautetta ja on monien kriitikoiden mielestä kaikkien aikojen huonoin videopeli.[1][2][3] Se on myös päässyt X-Playn "Games You Should Never Buy" -listalle.[4]

Pelattavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin takakansi antaa ymmärtää, että pelaaja "kuljettaa laitonta lastia ja poliisit ovat perässäsi" mutta kumpikaan väite ei tosin pidä paikkaansa.

Peli on tunnettu laajalti sen pelaamiskelvottomuudestaan, ja siitä puuttuu mm. törmäysmallinnus. Pelin alkuperäisessä versiossa vastustaja ei liiku ja uudemmissa versioissa tietokoneohjattu kuljettaja pysähtyy juuri ennen maaliviivaa, antaen pelaajan voittaa. Pelaaja voi huoletta ajaa siltojen, rakennusten ja jopa vastustajan rekan läpi. Alkuperäisessä pelissä ei ollut myöskään äänitehosteita, jotka lisättiin sittemmin mukaan. Ainoa äänitehoste on rekan moottorin ääni, eikä musiikkia myöhemmässäkään versiossa ole ja fysiikkamalli säilyi samana.

Pelin fysiikat ovat myös toteutettu kyseenalaisesti. Rekalla voi esimerkiksi ajaa jyrkkiä vuorenrinteitä ylös ilman vaikeuksia. Peruutettaessa rekka kiihtyy lähes loputtomasti, mutta pysähtyy välittömästi kun polkimesta päästää irti. Peruutuksen huippunopeudeksi on mitattu 209 214,72 kvintiljoonaa kilometriä (noin 120000 kvintiljoonaa mailia) tunnissa, jonka nopeuden saavuttamisen jälkeen ruutuun ilmestyy voittoteksti "You're winner!" ja kilpailu päättyy.

Pelissä on valittavana viisi samankaltaista rataa, joista neljä toimii. Pelaajalla on valittavissa neljä erilaista rekkaa: Thunder, Megaone, Thunderbull ja Sunrise W12.

Grafiikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grafiikat ovat aikaisekseen ala-arvoiset ja sisältävät lukemattomia bugeja. Esimerkkinä mainittakoon maan vilkkuminen tien läpi, siltojen ja esteiden olemattomuus, kyky poistua pelimaailmasta ja lavan läpi näkyvät peruutusvalot.

HUD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hud on eräänlainen tietotaulu, jossa kerrotaan muun muassa kuinka kauan olet ajanut, mutta Big Rigsin hudissa aika ja pisteet menevät taulun ulkopuolelle ja epäselvästi toteutettu "Ultranaviksi" nimetty checkpoint-mittari on liitetty hudiin. Lisäksi Ultranavin yläpuolella on mittari, jonka tarkoitus on kuvastaa kuinka pitkälle olet edennyt radalla.

Kehitystyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stellar Stonen toimistoja on Kaliforniassa, Los Angelesissa ja Lontoossa, mutta Big Rigs kehitettiin Ukrainassa. Tämä mahdollisti sen, että peli pystyttiin valmistamaan 3-5 kertaa halvemmalla. Kehitykseen käytettiin vain muutama kuukausi aikaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]