Big Rigs: Over the Road Racing

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Big Rigs: Over the Road Racing
Bigrigsovertheroadracingcoverart.png
Kehittäjä Stellar Stone
Julkaisija Activision Value
GameMill Publishing
Tuottaja Sergey Titov
Julkaistu 20. marraskuuta 2003
Lajityyppi Ajopeli
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Everyone
Alusta Windows
Jakelumuoto CD-levy
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Big Rigs: Over the Road Racing on Stellar Stonen vuonna 2003 julkaisema ajopeli Microsoft Windowsille.

Big Rigs on kerännyt maailmanlaajuisesti hyvin negatiivista palautetta ja se onkin monien kriitikoiden mielestä kaikkien aikojen huonoin videopeli.[1][2][3] Se on myös päässyt X-Playn "Games You Should Never Buy" -listalle.[4]

Pelattavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Big Rigsin takakannessa annetaan ymmärtää, että pelaaja "kuljettaa laitonta lastia ja poliisit ovat perässäsi". Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä pelissä ei ole poliiseja, eikä myöskään lastia. Pelissä ei myöskään ole minkäänlaista törmäysmallinnusta, vaan pelaaja voi huoletta ajaa siltojen, rakennusten ja jopa vastustaja-auton läpi.

Pelin fysiikat on muutenkin toteutettu kyseenalaisesti. Rekalla voi esimerkiksi ajaa jyrkkiä vuorenrinteitä ylös ilman mitään ongelmia. Peruutettaessa rekka kiihtyy lähestulkoon loputtomasti, mutta pysähtyy välittömästi, kun polkimesta päästää irti. Peruutuksen huippunopeudeksi on mitattu 209 214,72 kvintiljoonaa kilometriä (noin 120000 kvintiljoonaa mailia) tunnissa, jonka nopeuden saavuttamisen jälkeen ruutuun ilmestyy voittoteksti "You're winner!" ja kilpailu päättyy.

Pelissä on valittavana viisi melko samanlaista rataa (vain neljä on pelattavissa pelin alkuperäisessä versiossa, viides kaataa pelin) ja neljä erilaista rekkaa: Thunder, Megaone, Thunderbull ja Sunrise W12.

Big Rigsissä on mahdotonta hävitä. Pelaaja voittaa aina, vaikka hän ei lähtisikään maaliviivalta tai jättäytyisi tarkoituksella vastustajan taakse. Pelin alkuperäisessä versiossa vastustaja ei liiku yhtään ja uudemmissa versioissa tietokoneohjattu kuljettaja pysähtyy juuri ennen maaliviivaa ja antaa pelaajan voittaa. Alkuperäisessä pelissä ei ollut myöskään äänitehosteita, joten nekin lisättiin mukaan. Ainoa äänitehoste on kuitenkin rekan moottorin ääni, eikä musiikkia myöhemmässäkään versiossa ei ole ja fysiikkamalli säilyi samana.

Grafiikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grafiikat ovat aikaisekseen ala-arvoiset ja sisältävät lukemattomia bugeja. Esimerkkinä mainittakoon maan vilkkuminen tien läpi, siltojen ja esteiden olemattomuus, kyky poistua pelimaailmasta ja lavan läpi näkyvät peruutusvalot.

HUD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hud on eräänlainen tietotaulu, jossa kerrotaan muun muassa kuinka kauan olet ajanut, mutta Big Rigsin hudissa aika ja pisteet menevät taulun ulkopuolelle ja epäselvästi toteutettu "Ultranaviksi" nimetty checkpoint-mittari on liitetty hudiin. Lisäksi Ultranavin yläpuolella on mittari, jonka tarkoitus on kuvastaa kuinka pitkälle olet edennyt radalla.

Kehitystyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stellar Stonen toimistoja on Kaliforniassa, Los Angelesissa ja Lontoossa, mutta Big Rigs kehitettiin Ukrainassa. Tämä mahdollisti sen, että peli pystyttiin valmistamaan 3-5 kertaa halvemmalla. Kehitykseen käytettiin vain muutama kuukausi aikaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]