Bidi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bidi (myös beedie) on intialainen savuke, jossa on tupakkaa Diospyros melanoxylon -kasvin lehteen käärittynä. Bidi on tunnetumpaa savuketta pienempi kooltaan, suljettu taitoksella toisesta päästään ja sidottu värillisellä langalla tai paperisuikaleella. Lehteen käärittyä savuketta tulee polttaa paperiin käärittyä kiihkeämmin, jotta se palaa.

Edulliset bidit ovat pitkään olleet suosittuja Bangladeshissa, Pakistanissa, Afganistanissa, Sri Lankassa, Kambodžassa ja Intiassa, joissa tavallisiin savukkeisiin ei polttajilla ole varaa. Intiassa 800 miljardia bidiä palaa vuosittain. Bidituotanto lienee hyvin tehokas työllistäjä ainakin Intiassa, jossa niiden käärimisellä moni ansaitsee elantonsa.

Bidiä on myös arvosteltu sillä perusteella, että pakkauksen edullinen hinta (1,50–3,50 Yhdysvaltain dollaria) ja maustetut vaihtoehdot (kuten mansikka, suklaa ja mango) toimivat lapsia tehokkaasti houkuttelevina markkinointikeinoina.

Haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intia on myynyt bidejä Yhdysvaltoihin ja osa amerikkalaisista nuorista käyttäjistä luulee bidejä virheellisesti tupakkaa terveellisemmäksi, koska bidit sisältävät vain 10–20 % tupakkaa. Bidi ei kuitenkaan ole tupakkaa terveellisempi vaihtoehto, sillä bidistä saa savukkeeseen verrattuna kolminkertaisesti nikotiinia ja hiilimonoksidia ja viisinkertaisesti tervaa. Bidin polttajien sydäntaudin ja syövän riski kasvaa ja raskaudet vaarantuvat.[1][2]

70 % pakkauksista ei ole varoitustekstejä ja 40 % bideistä ei makseta veroja.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bidi Use Among Urban Youth — Massachusetts, March-April, 1999
  2. Journal of the National Cancer Institute, November 3, 1999, pp. 1806-1807.
  3. [Bidi Use Among Urban Youth — Massachusetts, March-April, 1999. Morbidity and Mortality Weekly Report September 17, 1999; 48(36):796–799.