Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Firenzen kansallinen keskuskirjasto
Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze
Firenzen kansallisen keskuskirjaston julkisivua: pääsisäänkäynti.
Firenzen kansallisen keskuskirjaston julkisivua: pääsisäänkäynti.
Sijainti Piazza dei Cavalleggeri 1, 50122 Firenze, Italia[1]
Koordinaatit 43.7671°N, 11.2623°E
Tyyppi kansalliskirjasto, yleinen kirjasto
Perustettu 1747 (avattu yleisölle)
Kotisivut

Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze (BNCF) suom. Firenzen kansallinen keskuskirjasto) on yksi Italian kansalliskirjastoista. Se sijaitsee Firenzen keskustassa Piazza dei Cavalleggerin ja Arno-joen välisellä alueella. Kirjasto on Italian toiseksi suurin Roomassa sijaitsevan Rooman kansallisen keskuskirjaston jälkeen. Kolmas keskeinen kansalliskirjasto on Napolissa sijaitseva Biblioteca Nazionale Vittorio Emanuele III.

Kokoelmien alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Firenzen kansallisen keskuskirjaston voidaan katsoa saaneen alkunsa, kun Antonio Magliabechi lahjoitti kirjakokoelmansa Firenzen kaupungille vuonna 1714. Kokoelma käsitti yli 30 000 nidettä.

Kokoelmat karttuivat melkoisesti, kun Toscanan suurherttua Frans II (1708–1765) määräsi kirjastolle luovutettavaksi kappaleen kaikista Firenzen kaupungissa julkaistuista teoksista vuonna 1737, ja vuodesta 1743 alkaen määräys koski koko Toscanan aluetta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasto avattiin yleisön käyttöön vuonna 1747. Vuosien myötä se vastaanotti useita kirjalahjoituksia, ja varsinkin kun luostarit lakkautettiin vuonna 1770, niin niiden kirjastot siirrettiin Firenzeen. Kirjastosta tuli kansalliskirjasto vuonna 1861, ja keskuskirjastoksi se nimettiin vuonna 1885.

Vuoden 1966 tulvien jälkeen kansalliskirjaston käsikirjoituksia pestiin ja kuivattiin Firenzen rautatieaseman pannuhuoneessa.

Vuonna 1966 kirjastoa kohtasi valtava tuho Arno-joen tulvan vallatessa koko Firenzen kaupungin. Kirjaston kokoelmista tuhoutui tai vahingoittui satojatuhansia niteitä. Myös kirjaston valokuva-arkistot tuhoutuivat, ja ne olivat lähes ainoat, jotka olivat säilyneet tuhoilta ja varkauksista toisen maailmansodan melskeissä. Unescon tietojen mukaan yli kaksi miljoonaa harvinaista ja korvaamatonta teosta tuhoutui ja harvinaisten käsikirjoitusten kokoelmat vaurioituivat merkittävästi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Contatti Firenzen kansallinen keskuskirjasto, bncf.firenze.sbn.it. Viitattu 1.7.2021. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]