Beyblade

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Beyblade
Genre seikkailu, toiminta, komedia, urheilu
Manga: Bakuten Shoot Beyblade
Tekijä Takao Aoki
Julkaisija Shogakukan
Sarjajulkaisulehti Coro Coro
Ensimmäinen painatus 2000 – 2004
Kirjojen lukumäärä 14
TV-anime
Ohjaaja Toshifumi Kawase (season 1 - season 3)
Jae-Young Kim, Tetsuo Takeuchi, Yoshio Takeuchi (season 2)
Mitsuo Hashimoto (season 3)
Studio Nippon Anime Studio
Lähetyskanavat TV Tokyo
Alkuperäinen lähetyskierros 8.1.2001 – 29.12.2003
Jaksojen määrä 153
Elokuva: Bakuten Shoot Beyblade The Movie: Gekitou! Takao vs Daichi
Ohjaaja Itsuki Imazaki
Toshinori Fukushima
Yoshio Takeuchi
Studio
Julkaisupäivämäärä 17.8.2002
Kesto 70 min

Beyblade (jap. ベイブレード, Beiburēdo) on Takao Aokin tekemä 14-osainen manga, josta tehtiin myös samantien anime-sarja. Alkuperäinen japanilainen sarjakuva on lisensoitu Yhdysvaltoihin, jossa piirrossarjaa tekee Nelvana. Hahmojen nimet on vaihdettu englanninkielisiksi. Sarjaa on tehty kolme kautta, joissa jokaisessa noin 51 jaksoa. Myös yksi elokuvakin on julkaistu japanissa 2002, joka on myös julkaistu Amerikassa englanniksi dubattuna vuonna 2004. Suomessa Beyblade näkyi Nelosella kahden tuotantokauden verran vuosina 20042006.

Sarja keskittyy taisteluihin Beyblade-joukkueiden välillä. Sarjassa siis on viisi päähenkilöä, jotka ovat (Suomessa): Tyson, Kai, Max, Ray sekä Pomo. He kuuluvat Kiekkomestarit-joukkueeseen.

Sarjaan kuuluu myös oheistavaramyynti, kuten Beyblade-hyrrät, jotka laukaistaan erillisellä laukaisimella, johon tarvitaan vetonauha. Bit Beast on Beybladen henki, joka voi olla esimerkiksi lohikäärme tai vaikka apina.

Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mangan tarina kertoo 10-vuotiaasta Tysonista, joka pitää Beybladella pelaamisesta[[Malline:|selvennä]]. Hän rakastaa kunnon otteluita, ja huolehtii ystävistään, eikä petä heidän luottamustaan. Tysonin tavoitteena on tulla maailman parhaaksi bleidaajaksi ja matkalla hän kohtaa eri tasoisia vastustajia, sekä useita pyhienpetojen kaappaajia, jonka vuoksi Tyson ja hänen ystäviensä täytyy jatkuvasti olla parhaassa iskussa voittaakseen nämä petojen kaappaajat. Mangan kymmenennen osan jälkeen petojen kaappaajia ei enää ole ja samalla uusi turnaus nimeltä G.B.C alkaa, jossa entiset Kiekkomestarit menevät uusiin joukkueisiin. Tyson kuitenkin jää omaan joukkueeseensa ja saa uudeksi parikseen Daichin, jonka kanssa he yrittävät voittaa beyblade maailmanmestaruuden.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Let It Rip!
 2. Tyson vs. Max
 3. The Fourth Legend
 4. Tyson vs. the White Tigers
 5. The Beyblade World Champioships
 6. The Final Arena
 7. A Powerful New Enemy!!
 8. The Enemy's New Agent
 9. The Blader That Was Created!
 10. The Formation of the Invincible Team!!
 11. The Worst First Battle!!
 12. A Beast with Bared Fangs!!!
 13. The Final Battle at the Top!!
 14. Extreme Battle! Endurance vs. Offense?!

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anime perustuu Takao Aokin tekemään mangaan, joka on kuitenkin hivenen erilainen joksika anime on tehty. Esimerkiksi animen toisen kauden hahmo Zeo oli androidi, kun taas mangassa Zeo oli tavallinen poika. Toinen esimerkki on ensimmäisellä kaudella esiintynyt Kain isoisä Voltaire, joka oli pahiksen roolissa kun taas mangassa hän oli pelkästään oman yhtiönsä omistaja. Myös joitain hahmoja on lisätty animeen, jotka eivät esiinny mangassa, kuten toisella kaudella esiintynyt Hilary. Animessa on myös tehty mangassa pieneen rooliin jääneille hahmoille isompia rooleja, kuten kaikille Majesteetit -joukkueen hahmoille.

Ensimmäinen kausi perustuu mangan osiin 1-6, josta animen tarina aloittaa 13-vuotiaasta pojasta nimeltä Tyson, joka joukkuetovereineen tavoittelee beybladen maailmanmestaruutta. Heidän apunaan on kaikesta hyrrän teknisistä osista tietävä Kenny, joka parantelee tarvittaessa Tysonin ja muiden hyrriä. Heillä on myös omat petosirut, jotka antavat lisää voimaa hyrrille.

Toinen kausi pohjautuu mangan osiin 7-9, jossa Kiekkomestarit olivat aluksi menneet omille teilleen, mutta liittyivät jälleen yhteen, kun salaperäinen ryhmä alkaa vainota heitä haastamalla otteluihin. Loppujen lopuksi tämä salaperäinen ryhmä ei olekaan se todellinen uhka, vaan ilkeä tohtori nimeltä Zagart, joka johtaa Gideonin johtamaa ryhmää, jotka käyttävät Kyberpetoja napatakseen Kiekkomestareiden petosirut.

Animesarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metal Saga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]