Bettye LaVette

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Betty Haskins
Bettye LaVette, Oslo 2016.
Bettye LaVette, Oslo 2016.
Henkilötiedot
Syntynyt29. tammikuuta 1946 (ikä 78)
Ammatti muusikko, lauluntekijä
Muusikko
Taiteilijanimi Bettye LaVette
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1962–
Tyylilajit soul, R&B, funk, rock, country and western
Levy-yhtiöt Atlantic, Calla, Silver Fox, Atco, Motown, Epic, Charly, Munich, Blues Express, ANTI-
Aiheesta muualla
Kotisivut

Bettye LaVette (syntymänimeltään Betty Haskins, s. 29. tammikuuta 1946) on yhdysvaltalainen soul-laulaja-lauluntekijä, joka teki ensimmäisen levynsä 16-vuotiaana, mutta saavutti vain ajoittaista suosiota ennen vuoden 2005 albumiaan I’ve Got My Own Hell to Raise. Hänen valikoivassa musiikillisessa tyylissään on aineksia soulista, bluesista, rock and rollista, funkista, gospelista ja country-musiikista.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LaVette syntyi Muskegonissa, Michiganissa, ja varttui Detroitissa. Toisin kuin monet hänen aikalaisistaan, hän ei aloittanut laulamista kirkossa, vaan kotonaan laulaen R&B:ia ja country and western -musiikkia. Hänen urastaan alkoi huolehtia paikallinen levytuottaja Johnnie Mae Matthews. Vuonna 1962, 16-vuotiaana LaVette levytti ensisinglensä My Man – He’s a Lovin’ Man Matthewsin johdolla. Siitä tuli Top 10 R&B-hitti sen jälkeen kun Atlantic Records osti sen jakeluoikeudet. Tämä johti yhteiskiertueeseen rhythm and blues -muusikoiden Clyde McPhatterin, Ben E. Kingin, Barbara Lynnin ja silloisen tulokkaan Otis Reddingin kanssa. LaVetten seuraava listamenestys oli Calla Recordsille vuonna 1965 tehty Let Me Down Easy. Seurasi lyhytkestoinen yhteistyö James Brown Revuen kanssa. Levytettyään useita singlejä paikallisille detroitilaisille levymerkeille LaVette siirtyi Silver Fox -merkille vuonna 1969. Hän levytti useita singlejä, muun muassa Top 40 R&B-hitit He Made a Woman Out of Me ja Do Your Duty. Näillä äänityksillä soittavat Memphisin studiomuusikot ovat sittemmin tulleet tunnetuiksi nimellä The Dixie Flyers. Vuonna 1972 LaVette siirtyi jälleen Atlantic/Atco-levymerkille. Hänet lähetettiin Muscle Shoals -studiolle Alabamaan äänittämään ensimmäistä albumiaan Child of the Seventies. Sen tuotti Brad Shapiro, ja mukana oli Muscle Shoalsin rytmiryhmä, joka tunnetaan nykyään nimellä The Swampers. Loppujen lopuksi albumia ei kuitenkaan tuolloin julkaistu.

1970-luvun puolivälissä LaVette teki kaksi singleä Epicille, ja vuonna 1978 West End Records julkaisi hänen diskohittinsä Doin’ the Best That I Can. Vuonna 1982 hän teki sopimuksen kotikaupunkinsa levymerkin, Motownin kanssa, ja hänet lähetettiin Nashvilleen levyttämään. Lopputuloksena oli Steve Buckinghamin tuottama albumi (hänen ensimmäisensä, joka todella julkaistiin) nimeltä Tell Me a Lie. Albumilta julkaistu ensimmäinen single Right in the Middle (of Falling in Love) nousi Top 40 R&B-listalle. Pian hän kuitenkin luopui levyttämisestä esiintyäkseen kuuden vuoden ajan Broadwayn suositussa musikaalissa Bubbling Brown Sugar, jonka muita tunnettuja nimiä olivat Honi Coles ja Cab Calloway.

Sen jälkeen, kun LaVette oli soittanut hallussaan olevat monoäänitykset Child of the Seventiesistä ranskalaiselle soulmusiikin keräilijälle Gilles Petardille, Petard ryhtyi etsimään Atlanticin masternauhoja. Yhtiön henkilökunta oli siinä luulossa, että nauhat olivat tuhoutuneet tulipalossa muutama vuosi takaperin. Vuonna 1999 Petard lopulta löysi masterit, hankki albumin oikeudet Atlanticilta ja julkaisi sen vuonna 2000 nimellä Souvenirs omalla Art and Soul -merkillään. Samaan aikaan julkaistiin konserttitaltiointi Let Me Down Easy – Live in Concert alankomaalaisella Munich-merkillä. Molemmat albumit herättivät uutta kiinnostusta LaVetteen, ja vuonna 2003 julkaistiin Dennis Walkerin tuottama albumi A Woman Like Me. Se voitti vuoden 2004 W. C. Handy -palkinnon sarjassa "Comeback Blues Album of the Year". Eräässä haastattelussa LaVette piti albumia toisen tulemisensa ensimmäisenä, ja hän sanoi, että hänen vuonna 2012 ilmestynyt omaelämäkertansa on nimetty albumin mukaan.

Sen jälkeen, kun The Rosebud Agency alkoi huolehtia LaVetten konserttiesiintymisistä, yhtiön johtaja Mike Kappus saattoi hänet ANTI- -levymerkin johtajan Andy Kaulkinin tietoon. Nähtyään LaVetten esiintyvän Kaulkin kiinnitti hänet kolmen levyn sopimuksella. Ensimmäisenä projektina oli yhteistyö tuottaja Joe Henryn kanssa, ja Kaulkin ehdotti albumia, jonka laulut olisivat naisten kirjoittamia. Tuloksena oli I’ve Got My Own Hell to Raise, ja se oli useiden kriitikkojen mielestä vuoden 2005 parhaita. Albumin otsikko on otettu Fiona Applen sanoituksesta omaan vuoden 1996 hittiinsä Sleep to Dream, jonka LaVette tulkitsee albumillaan. Muita tunnettuja lauluntekijöitä albumilla ovat Aimee Mann, Sinéad O’Connor, Lucinda Williams, Joan Armatrading ja Dolly Parton.

Vuonna 2006 Rhino Handmade hyödynsi I’ve Got My Own Hell to Raisen suosion ja hyvät arviot LaVetten konserttiesiintymisistä julkaisemalla Child of the Seventiesin uudelleen yhdessä joidenkin aikaisemmin julkaisemattomien raitojen kanssa. Albumi sai kriitikoilta hyvän vastaanoton. Sen jälkeen Varese Sarabande julkaisi albumin Take Another Little Piece of My Heart, joka sisältää kaikki laulut, jotka LaVette teki Silver Fox- ja SSS International -levymerkeille vuosina 1969 ja 1970. CD sisältää kolme ennenjulkaisematonta raitaa sekä kaksi duettoa Hank Ballardin kanssa.

Vuonna 2006 Rhythm and Blues Foundation myönsi hänelle Pioneer Awardin.

LaVetten vuoden 2007 albumi The Scene of the Crime äänitettiin suurimmaksi osaksi FAME-studioilla Muscle Shoalsissa, Alabamassa, vaihtoehtorock-yhtye Drive-By Truckersin kanssa. Albumi oli Grammy-palkintoehdokkaana sarjassa "Best Contemporary Blues Album", ja se oli mukana useilla "Vuoden 2007 parhaat" -listoilla. LaVette kertoi kokemuksistaan Muscle Shoals Sound- ja FAME-studioilla Ed Hurtin tekemässä haastattelussa syyskuussa 2007. Drive-By Truckersin johtohahmo Patterson Hood tuotti albumin LaVetten kanssa. Levyllä on myös laulu, jonka LaVette ja Hood ovat tehneet yhdessä.

Vuonna 2008 LaVette sai Blues Music Awardin sarjassa "Best Contemporary Female Blues Singer". Samana vuonna Reel Music julkaisi uudelleen CD:nä hänen Motown-albuminsa Tell Me a Lie. CD:n kansi oli sen alkuperäisen suunnitelman mukainen, jota ei käytetty, kun albumi julkaistiin ensimmäisen kerran LP-levynä.

Joulukuussa 2008 Kennedy Center Honors -tilaisuudessa LaVette esitti tulkintansa The Who -yhtyeen vuoden 1973 kappaleesta "Love, Reign O’er Me" kunnianosoituksena Whon jäsenille Roger Daltreylle ja Pete Townshendille, jotka olivat kyseisen vuoden juhlittavien henkilöiden joukossa. Esitystä pidettiin yleisesti yhtenä tapahtuman kohokohdista.

18. tammikuuta 2009 hän oli mukana Barack Obaman virkaanastujaisjuhlassa We Are One: The Obama Inaugural Celebration at the Lincoln Memorial ja esitti duettona Jon Bon Jovin kanssa Sam Cooken vuoden 1964 laulun "A Change Is Gonna Come". Saman vuoden huhtikuussa hän jakoi Radio City Music Hallin lavan Paul McCartneyn ja Ringo Starrin kanssa David Lynch -säätiön "Change Begins Within" -hyväntekeväisyyskonsertissa, jonka tarkoituksena oli edistää transsendentaalisen mietiskelyn opetusta koululapsille. Samana vuonna Sundazed Records julkaisi CD-albumin Do Your Duty, joka sisältää yksitoista LaVetten Silver Foxille ja SSS Internationalille tekemää kappaletta. Kesäkuussa 2009 ilmestyi kuusi kappaletta sisältävä EP-levy Change Is Gonna Come Sessions. Se julkaistiin vain digitaalisena latausversiona.

Vuonna 2010 Lavettelta tuli albumi Interpretations: The British Rock Songbook, joka sisältää uusia sovituksia ja esityksiä sellaisten artistien kuin The Beatles, The Rolling Stones, The Animals ja Pink Floyd klassisista lauluista. Mukana on täydellinen, muokkaamaton versio hänen Kennedy Center Honorsissa esittämästään The Whon kappaleesta "Love Reign O’er Me". CD sai hyvät arvostelut ja se nimitettiin Grammy-palkintoehdokkaaksi sarjassa "Best Contemporary Blues Album".

Lisäksi Bettye LaVette on esiintynyt National Public Radion ohjelmassa Mountain Stage, World Cafe, All Things Considered and Wait Wait... Don’t Tell Me! ja Mississippi Public Broadcastingin sarjassa Blues Divas sekä samannimisessä elokuvassa. Molemmat on tuottanut Robert Mugge. LaVette on myös esiintynyt ohjelmissa Late Night with David Letterman, Conan, The Late Late Show with Craig Ferguson, The Tonight Show with Jay Leno, Austin City Limits, The Today Show, Good Morning America ja The Artist’s Den. LaVette on myös ollut yhdeksännen, kymmenennen ja yhdennentoista vuosittaisen Independent Music Awardsin tuomaristossa edistääkseen itsenäisten muusikoiden uraa.

LaVette osallistui juhla-albumille Chimes of Freedom: The Songs of Bob Dylan Honoring 50 Years of Amnesty International versiollaan laulusta "Most of the Time". 31. joulukuuta 2012 LaVette esiintyi BBC Two:n Jools Holland Annual Hootenannyssa. Vuosina 2013 ja 2014 LaVette nimitettiin Blues Music Awardin ehdokkaaksi sarjassa "Contemporary Blues Female Artist".

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bettye LaVette on naimisissa Kevin Kileyn kanssa. Kiley on musiikkiäänite- ja antiikkikauppias sekä myös laulaja ja muusikko. He asuvat West Orangessa, New Jerseyssä.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tell Me a Lie – Motown (1982) (vain LP:nä) (CD-versiona julkaissut Reel Music toukokuussa 2008)
  • Not Gonna Happen Twice – Motor City (1990) (CD)
  • Nearer to You: The SSS Recordings – Charly (1990) (CD)
  • The Very Best of the Motor City Recordings – Motor City (1996) (CD)
  • Bluesoul Belles. The Complete Calla Recordings – West Side (1999) (CD), EMI Int’l (2005) (CD)
  • Souvenirs - (Alkuperäinen aiemmin julkaisematon Atco-LP vuodelta 1973), Art & Soul (2000) (CD)
  • Bettye LaVette: Let Me Down Easy in Concert – Munich (2000) (CD)
  • Let Me Down Easy in Concert – Munich (2001)
  • A Woman Like Me – Blues Express (2003) (CD)
  • Vanthology: A Tribute to Van Morrison (Eri esittäjiä) – Evidence (2003) (CD), kappale "Real Real Gone"
  • I’ve Got My Own Hell to Raise – ANTI- (2005) (CD), DBK Works (LP)
  • Get in the Groove – Live (Eri esittäjiä) – Norton (2005) (CD), kappaleet: "Night Time Is the Right Time", "Tailfeather Finale"
  • The Complete Cala, Port and Roulette Recordings with Carol Fran – Stateside Records (2005)
  • Take Another Little Piece of My Heart: The Classic Late ’60s Memphis Recordings with The Dixie Flyers – Varese Sarabande (2006) (CD)
  • Child of the Seventies: The Complete Atlantic/Atco Recordings – Rhino Handmade (2006) (CD)
  • Do Your Duty: The Complete Silver Fox/SSS Recordings – Sundazed (2006) (LP)
  • What’s Going on - The Dirty Dozen Brass Band – Shoutfactory (2006) (CD), kappale: "What’s Happening Brother"
  • Song of America (Eri esittäjiä) – Thirty Tigers (2007) (CD), kappale: "Streets of Philadelphia"
  • The Scene of the Crime – ANTI- (2007) (CD, LP)
  • Do Your Duty: The Complete Silver Fox/SSS Recordings – Sundazed (2009) (CD)
  • A Change Is Gonna Come Sessions – ANTI- (2009) (Vain digitaalisena ladattava EP)
  • Interpretations: The British Rock Songbook – ANTI- (2010) (CD)
  • Thankful N’ Thoughtful – ANTI- (2012) (CD, LP)
  • Worthy – Cherry Red- (2015) (CD)

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • My Man – He’s a Lovin’ Man / "Shut Your Mouth" – Atlantic 2160 (1962) (No. 7 R&B-listalla)
  • You’ll Never Change / "Here I Am" – Atlantic 2198 (1963)
  • Witchcraft in the Air / "You Killed the Love" – LuPine 123 (1963)
  • (Happiness Will Cost You) One Thin Dime – Scepter (1964) (julkaisematon)
  • Let Me Down Easy / "What I Don’t Know (Won’t Hurt Me)" – Calla 102 (1965) (No. 20 R&B)
  • I Feel Good All Over / "Only Your Love Can Save Me" – Calla 104 (1965)
  • Cry Me a River – Calla (1965) (julkaisematon)
  • She Don’t Love You Like I Love You – Calla (1965) (julkaisematon)
  • I’m Just a Fool for You / "Stand Up Like a Man" – Calla 106 (1966)
  • I’m Holding on / "Tears in Vain" – Big Wheel (1969, 1966)
  • Almost / "Love Makes the World Go Round" – Karen 1540 (1968)
  • Get Away / "What Condition My Condition Is in" – Karen 1544 (1968)
  • A Little Help from My Friends / "Hey Love" – Karen 1545 (1969)
  • Let Me Down Easy / "Ticket to the Moon" – Karen 1548 (1969)
  • He Made a Woman Out of Me / "Nearer to You" – Silver Fox 17 (1969) (No. 25 R&B)
  • Do Your Duty / "Love’s Made a Fool Out of Me" – Silver Fox 21 (1970) (No. 38 R&B)
  • Games People Play / "My Train’s Comin’ in" – Silver Fox 24 (1970)
  • Piece of My Heart / "At the Mercy of a Man" - SSS International 839 (1970)
  • He Made a Woman Out of Me / "My Train’s Coming in" - SSS Int’l 933 (1970)
  • Let's Go, Let's Go, Let's Go (Hank Ballardin kanssa) – SSS International 946 (n. 1970)
  • Hello, Sunshine (Hank Ballardin kanssa) – SSS International (n. 1970) (julkaisematon)
  • I’m in Love – Silver Fox (1970) (julkaisematon)
  • We Got to Slip Around – SSS International (n. 1970) (julkaisematon)
  • Easier to Say (Than Do) – SSS International (n. 1970) (julkaisematon)
  • Never My Love / "Stormy" – TCA 001 (1971)
  • Heart of Gold / "You'll Wake Up Wiser" – Atco 6891 (1972)
  • Your Turn to Cry / "Soul Tambourine" – Atco 6913 (1973)
  • Thank You for Loving Me / "You Made a Believer Out of Me" – Epic 50143 (1975) (No. 94 R&B)
  • Behind Closed Doors / "You’re a Man of Words, I’m a Woman of Action" – Epic 50177 (1975)
  • Feelings – (1978) (julkaisematon)
  • Shoestring – (1978) (julkaisematon)
  • Doin’ the Best I Can Pt. 1 / "Doin’ the Best I Can Pt. 2" – West End 1213 (1978)
  • Right in the Middle (of Falling in Love) / "You’ve Seen One You’ve Seen ’em All" – Motown 1532 (1982) (No. 35 R&B)
  • I Can’t Stop / "Either Way We Lose" – Motown 1614 (1982)
  • Trance Dance Pt. 1 / "Trance Dance Pt. 2" – Street King (1984)
  • Not Gonna Happen Twice – Motor City (1990) (vain UK:ssa)
  • Damn Your Eyes / "Out Cold" – Bar None (1997) (vain kasettina)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bettye LaVette ja David Ritz: A Woman Like Me. New York: Blue Rider Press, 2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Bettye LaVette