Bessie Head

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bessie Head (19371986) oli eteläafrikkalainen kirjailija. Bessie Head syntyi valkoisen naisen ja mustan miehen liitosta. Hän varttui osittain kasvatusäitien hoidossa, osittain lastenkodissa. Hän kävi lähetyskoulua ja opiskeli opettajaksi, mutta toimi myös journalistina. Vuonna 1963 Head muutti poliittisena pakolaisena Botswanaan. Head etsi innoitusta ja esikuvia eurooppalaisesta kirjallisuudesta, mutta hänen teostensa henkilöt ja teemat ovat afrikkalaisia. Hän halusi antaa äänen arkipäivän kokemukselle, näyttää ”tavallisessa” piilevän kauneuden ja poikkeuksellisuuden.

Bessie Head on itse sanonut tunnetuimmasta teoksestaan Maru: "Koko eteläafrikkalaisen kokemukseni pohjalta halusin kiihkeästi kirjoittaa kestävän romaanin rotuennakkoluulojen mielettömyyksistä. Halusin kuitenkin kirjan olevan niin kauniin, taianomaisen ja vastustamattoman, että minä kirjailijana haluaisin lukea sen yhä uudelleen."

Vaikka Maru tekijänsä sanoin käsittelee rasismia, teoksessa ei ole raivoa, vihaa, syytöksiä eikä valitusta. Rasismi on kuvattu yksinkertaisesti naurettavana typeryytenä, yhtenä inhimillisen ahdasmielisyyden muotona. Tarkoituksellisesti Head ei kirjoita valkoisten mustiin kohdistamasta rotusorrosta. Hän kirjoittaa siitä, miten mustat tšuaanat sortavat bušmanneja, masarwoja. Näin Head osoittaa, että mikään ihmisryhmä ei ole rasismista vapaa, sortoa on kaikkialla.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maru, suom. Kristiina Drews, Kääntöpiiri, 1988.
  • Life - Elämäni, Kääntöpiiri/Like

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.