Bernin sopimus (tekijänoikeus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bernin sopimus
Bernin yleissopimus kirjallisten ja taiteellisten teosten suojaamisesta
Sopimuksen jäsenvaltiot.
Sopimuksen jäsenvaltiot.
Allekirjoitettu 9. syyskuuta 1886
Allekirjoituspaikka Bern Sveitsi
Kielet ranska ja englanti (viralliset käännökset arabia, saksa, italia, portugali ja espanja)
Voimaantulopäivä 5. joulukuuta 1887
Osapuolet
Allekirjoittajat 181 osapuolta
Yhdysvaltalaisessa Puck-pilalehdessä helmikuussa 1886 julkaistu pilapiirros The Pirate Publisher — An International Burlesque that has the Longest Run on Record, joka arvostelee kansainvälisen tekijänoikeuden puuttumista. (Yhdysvallat tosin liittyi sopimukseen vasta yli sata vuotta myöhemmin, 1988.[1])

Bernin sopimus eli Bernin yleissopimus kirjallisten ja taiteellisten teosten suojaamisesta on tekijänoikeutta säätelevä kansainvälinen sopimus.[2]

Ensimmäinen sopimuksen versio solmittiin Sveitsin Bernissä vuonna 1886. Suomi liittyi sopimukseen vuonna 1928,[3] ja nykyisin voimassa oleva sopimus astui Suomessa voimaan 1. marraskuuta 1986.[4]

Jos teoksen alkuperämaa on ratifioinut sopimuksen, siihen sovelletaan Bernin sopimuksen mukaan kyseisen maan tekijänoikeuslakia. Jos teoksen suoja-aika on päättynyt sen alkuperämaan lain mukaan, sillä ei myöskään ole tekijänoikeuslain myöntämää suojaa kyseessä olevassa maassa.[2] Eli jos esimerkiksi alkuperältään yhdysvaltalaisella teoksella ei ole enää tekijänoikeussuojaa Yhdysvalloissa, niin sitä ei myöskään ole Suomessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Berne Convention, United States, Details wipo.int. World Intellectual Property Organization. Viitattu 18.3.2010. (englanniksi)
  2. a b Valtiosopimus 79/1986 (Asetus Pariisissa vuonna 1971 tarkistetun kirjallisten ja taiteellisten teosten suojaamista koskevan Bernin yleissopimuksen voimaansaattamisesta ja sen eräiden määräysten hyväksymisestä annetun lain voimaantulosta) Finlex. Helsinki: Edita. Viitattu 18.3.2010.
  3. Suomi suojelee aineettomia oikeuksia > Bernin konventio, Prh.fi (pdf)
  4. Berne Convention, Finland, Details wipo.int. World Intellectual Property Organization. Arkistoitu 24.9.2009. Viitattu 18.3.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.