Bernin sopimus (tekijänoikeus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdysvaltalaisessa Puck-pilalehdessä helmikuussa 1886 julkaistu pilapiirros The Pirate Publisher — An International Burlesque that has the Longest Run on Record, joka arvostelee kansainvälisen tekijänoikeuden puuttumista. (Yhdysvallat tosin liittyi sopimukseen vasta yli sata vuotta myöhemmin, 1988.[1])

Bernin sopimus eli Bernin yleissopimus kirjallisten ja taiteellisten teosten suojaamisesta on tekijänoikeutta säätelevä kansainvälinen sopimus.[2] Ensimmäinen Bernin sopimus solmittiin Sveitsin Bernissä vuonna 1886. Suomi liittyisopimukseen vuonna 1928,[3] ja nykyisin voimassa oleva sopimus astui Suomessa voimaan 1. marraskuuta 1986.[4]

Jos teoksen alkuperämaa on ratifioinut sopimuksen , siihen sovelletaan Bernin sopimuksen mukaan kyseisen maan tekijänoikeuslakia. Jos teoksen suoja-aika on päättynyt sen alkuperämaan lain mukaan, sillä ei myöskään ole tekijänoikeuslain myöntämää suojaa kyseessä olevassa maassa.[2] Eli jos esimerkiksi alkuperältään yhdysvaltalaisella teoksella ei ole enää tekijänoikeussuojaa Yhdysvalloissa, niin sitä ei myöskään ole Suomessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Berne Convention, United States, Details wipo.int. World Intellectual Property Organization. Viitattu 18.3.2010. (englanniksi)
  2. a b Valtiosopimus 79/1986 (Asetus Pariisissa vuonna 1971 tarkistetun kirjallisten ja taiteellisten teosten suojaamista koskevan Bernin yleissopimuksen voimaansaattamisesta ja sen eräiden määräysten hyväksymisestä annetun lain voimaantulosta) Finlex. Helsinki: Edita. Viitattu 18.3.2010.
  3. Suomi suojelee aineettomia oikeuksia > Bernin konventio, Prh.fi (pdf)
  4. Berne Convention, Finland, Details wipo.int. World Intellectual Property Organization. Viitattu 18.3.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.