Bernin sopimus (tekijänoikeus)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yhdysvaltalaisessa Puck-karikatyyrilehdessä helmikuussa 1886 julkaistu pilapiirros The Pirate Publisher—An International Burlesque that has the Longest Run on Record, joka kritisoi kansainvälisen tekijänoikeuden puuttumista. (Yhdysvallat tosin liittyi sopimukseen vasta yli 100 vuotta myöhemmin, 1988.[1])

Bernin sopimus on tekijänoikeutta säätelevä kansainvälinen sopimus (”kirjallisten ja taiteellisten teosten suojaamista koskeva yleissopimus”). [2] Ensimmäinen Bernin sopimus tehtiin Sveitsin Bernissä 1886. Suomi liittyi Bernin sopimukseen 1928, ja nykyisin voimassa oleva sopimus astui Suomessa voimaan 1. marraskuuta 1986.[3]

Bernin sopimuksen mukaan teoksiin, joiden alkuperämaa on sopimuksen ratifioinut maa, sovelletaan kyseessä olevan maan tekijänoikeuslakia. Jos teoksen suoja-aika on päättynyt sen alkuperämaan lain mukaan, sillä ei myöskään ole tekijänoikeuslain myöntämää suojaa kyseessä olevassa maassa.[2] Eli jos esimerkiksi alkuperältään yhdysvaltalaisella teoksella ei ole enää tekijänoikeussuojaa Yhdysvalloissa, niin sitä ei myöskään ole Suomessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Berne Convention – United States – Details wipo.int. Viitattu 18.3.2010. (englanniksi)
  2. a b Valtiosopimus 79/1986 (Asetus Pariisissa vuonna 1971 tarkistetun kirjallisten ja taiteellisten teosten suojaamista koskevan Bernin yleissopimuksen voimaansaattamisesta ja sen eräiden määräysten hyväksymisestä annetun lain voimaantulosta) Finlex®. Helsinki: Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Viitattu 18.3.2010.
  3. Berne Convention – Finland – Details wipo.int. Viitattu 18.3.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.