Bernin sopimus (tekijänoikeus)

Bernin sopimus eli Bernin yleissopimus kirjallisten ja taiteellisten teosten suojaamisesta on tekijänoikeutta säätelevä kansainvälinen sopimus.[2] Ensimmäinen Bernin sopimus solmittiin Sveitsin Bernissä vuonna 1886. Suomi liittyisopimukseen vuonna 1928,[3] ja nykyisin voimassa oleva sopimus astui Suomessa voimaan 1. marraskuuta 1986.[4]
Jos teoksen alkuperämaa on ratifioinut sopimuksen , siihen sovelletaan Bernin sopimuksen mukaan kyseisen maan tekijänoikeuslakia. Jos teoksen suoja-aika on päättynyt sen alkuperämaan lain mukaan, sillä ei myöskään ole tekijänoikeuslain myöntämää suojaa kyseessä olevassa maassa.[2] Eli jos esimerkiksi alkuperältään yhdysvaltalaisella teoksella ei ole enää tekijänoikeussuojaa Yhdysvalloissa, niin sitä ei myöskään ole Suomessa.
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Berne Convention, United States, Details wipo.int. World Intellectual Property Organization. Viitattu 18.3.2010. (englanniksi)
- ↑ a b Valtiosopimus 79/1986 (Asetus Pariisissa vuonna 1971 tarkistetun kirjallisten ja taiteellisten teosten suojaamista koskevan Bernin yleissopimuksen voimaansaattamisesta ja sen eräiden määräysten hyväksymisestä annetun lain voimaantulosta) Finlex. Helsinki: Edita. Viitattu 18.3.2010.
- ↑ Suomi suojelee aineettomia oikeuksia > Bernin konventio, Prh.fi (pdf)
- ↑ Berne Convention, Finland, Details wipo.int. World Intellectual Property Organization. Viitattu 18.3.2010. (englanniksi)
Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Sopimusteksti Finlexissä suomeksi
- Sopimusteksti englanniksi (englanniksi)
- Luettelo sopimuksen ratifioineista maista (englanniksi)