Bernin sopimus (tekijänoikeus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdysvaltalaisessa Puck-karikatyyri­lehdessä helmikuussa 1886 julkaistu pilapiirros The Pirate Publisher — An International Burlesque that has the Longest Run on Record, joka kritisoi kansain­välisen tekijän­oikeuden puuttumista. (Yhdysvallat tosin liittyi sopimukseen vasta yli 100 vuotta myöhemmin, 1988.[1])

Bernin sopimus eli Bernin yleissopimus kirjallisten ja taiteellisten teosten suojaamisesta on tekijänoikeutta säätelevä kansainvälinen sopimus.[2] Ensimmäinen Bernin sopimus solmittiin Sveitsin Bernissä vuonna 1886. Suomi liittyi Bernin sopimukseen vuonna 1928,[3] ja nykyisin voimassa oleva sopimus astui Suomessa voimaan 1. marraskuuta 1986.[4]

Bernin sopimuksen mukaan teoksiin, joiden alkuperämaa on sopimuksen ratifioinut maa, sovelletaan kyseessä olevan maan tekijänoikeuslakia. Jos teoksen suoja-aika on päättynyt sen alkuperämaan lain mukaan, sillä ei myöskään ole tekijänoikeuslain myöntämää suojaa kyseessä olevassa maassa.[2] Eli jos esimerkiksi alkuperältään yhdysvaltalaisella teoksella ei ole enää tekijänoikeussuojaa Yhdysvalloissa, niin sitä ei myöskään ole Suomessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Berne Convention – United States – Details wipo.int. Viitattu 18.3.2010. (englanniksi)
  2. a b Valtiosopimus 79/1986 (Asetus Pariisissa vuonna 1971 tarkistetun kirjallisten ja taiteellisten teosten suojaamista koskevan Bernin yleissopimuksen voimaansaattamisesta ja sen eräiden määräysten hyväksymisestä annetun lain voimaantulosta.) Finlex. Helsinki: Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Viitattu 18.3.2010.
  3. Asetus tekijänoikeudesta henkisiin tuotteisiin sekä oikeudesta valokuviin annettujen lakien soveltamisesta vuonna 1908 uusitun Bernin-sopimuksen suojaamiin teoksiin (AsK 79/1928).
  4. Berne Convention – Finland – Details wipo.int. Viitattu 18.3.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.