Bernin Oberland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bernin Oberlandin lippu.

Bernin Oberland (saks. Berner Oberland, suom. Bernin ylämaa) on alue Keski-Sveitsissä Bernin kantonissa Bernin kaupungin eteläpuolella.

Maantieteellinen alue

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maantieteellisesti Bernin Oberland koostuu Aarejoen vesistön alkujokien laaksoista. Haslital on Aaren alkuosan laakso Grimselsolalta Brienzerseelle. Lütschinejoen laaksot Interlakenista Grindelwaldiin ja Lauterbrunneniin ovat osa ylämaata kuten myös Kanderjoen laaksot Adelbodenista ja Kanderstegistä Spieziin. Simmental ulottuu Rawilpassilta ja Lenkistä Spieziin. Saanejoen alkuosan laakso Gsteigista Gstaadiin on osa Bernin kantonia ja Bernin Oberlandia. Myös Brienzerseen ja Thuninjärven seutu on osa aluetta. Pohjoisrajana pidetään järvien ja Simmen pohjoispuolisia vuoria: Brienzer Rothorn, Hohgant, Stockhorn.[1]

Hallinnollinen alue

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Oberland on Bernin kantonin eteläisin osa.

Hallinnollinen alue, Verwaltungsregion Oberland, käsittää likipitäen maantieteellisen Bernin Oberlandin. Alue koostuu neljästä hallintopiiristä (saks. Verwaltungskreis):

Hallintopiiri Keskuspaikka Kuntia, kpl
Frutigen-Niedersimmental Frutigen 13
Interlaken-Oberhasli Interlaken 28
Obersimmental-Saanen Saanen 7
Thun Thun 32
yhteensä 4 kpl yhteensä 80 kpl

Thunin hallintopiiri on pohjoisosiltaan maantieteellistä aluetta laajempi.

Bernin Oberland on suosittua matkailuseutua. Tunnettuja matkakohteita ovat muun muassa Grindelwald, Jungfraujoch, Wengen, Lauterbrunnen, Adelboden ja Gstaad.

  • National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)
  1. Dubler, Anne-Marie: Berner Oberland (Sveitsin historiallisen tietosanakirjan artikkeli) Historisches Lexikon der Schweiz (HLS). 20.5.2009. Bern: Stiftung HLS. Viitattu 17.11.2018. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Alueen yhteistyöorganisaation verkkosivut: Berner Oberland Volkswirtschaft Berner Oberland. (saksaksi)