Bernarr Macfadden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Macfadden esittää Michelangelon veistosta “Daavid” 1905

Bernarr Macfadden (16. elokuuta 1868 Mill Spring, Missouri, Yhdysvallat12. lokakuuta 1955) oli liikuntakulttuurin edustaja. Hän yhdisti kehonrakennukseen ravitsemuksen ja terveyttä koskevia teorioita. Hän perusti lehtiyhtiö Macfadden Publicationsin.

Elämänvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bernarr Macfadden oli alkuperäiseltä nimeltään Bernard Adolphus McFadden, mutta hän muutti nimensä saadakseen siihen vaikutelman suuremmasta voimasta[1]. Macfadden perusti Physical Culture -nimisen lehden 1899 ja loi myöhemmin kustannuskonsernin, johon kuului muun muassa elokuvalehti Photoplay ja roskalehti The New York Graphic. Hän oli aikansa kuuluisuuksia, jonka tuttavapiiriin kuuluivat Shirley Temple, Clark Gable, Franklin D. Roosevelt, Will Rogers ja Rudolph Valentino. Uransa huipulla hän omisti hotelleja ja kerrostalon New Yorkissa.

Hän yritti perustaa uskonnon, jonka taustana olisi ollut liikuntakulttuuri. Hän väitti, että hänen elämänohjeitaan noudattamalla ihminen voi elää 150-vuotiaaksi. Hän oli naimisissa neljä kertaa ja hänellä oli seitsemän lasta. Hän kuoli virtsateiden tulehdukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Macfadden, Mary & Gauvreau, Emile: Dumbbells and Carrot Strips: the Story of Bernarr Macfadden. New York: Holt, 1953. (englanniksi)