Bernard O’Reilly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bernard O'Reilly

Alfonso Bernard O'Reilly (3. syyskuuta 1903 Hartley, Uusi Etelä-Wales, Australia20. tammikuuta 1975) oli australialainen kirjailija ja luonnontutkija.

Bernard O'Reillyn vanhemmat olivat Jane McAviney ja karjankasvattaja Peter Luke O'Reilly. Suurperhe eli maatilalla Kanimbian laaksossa ja Bernard kävi koulua Cullenbenbongissa ja Katoombassa. Vuonna 1916 perhe muutti Brisbanen lähistölle, missä Bernard suoritti koulunsa loppuun 1917. Seuraavat yhdeksän vuotta hän työskenteli perheen meijerissä ja Lamingtonin kansallispuiston vartijana. Vuonna 1931 hän avioitui Viola Gwendoline Kingin kanssa Brisbanessa.

19. helmikuuta 1937 Stinson-merkkinen lentokone VH-UHH katosi Brisbanen ja Sydneyn välisellä lennolla. O'Reilly etsi jalkaisin lentokoneen hylyn, jossa oli neljä kuollutta matkustajaa. Lähistöltä löytyi kaksi pahoin loukkaantunutta ja heitä auttamaan lähtenyt, mutta kuollut henkilö. Samana iltana O'Reilly käveli 16 kilometriä vaikeakulkuisen sademetsän läpi, opasti seuraavana päivänä pelastusretkikunnan onnettomuuspaikalle ja auttoi loukkaantuneiden kuljettamisessa. Hän tuli kuuluisaksi radiolähetysten ansiosta ja palkittiin myöhemmin urhoollisuusmitalilla.

Toisessa maailmansodassa O'Reilly palveli Australian armeijan 9. divisioonassa Lähi-idässä, Uudessa-Guineassa ja Borneossa. Sodan jälkeen hän työskenteli vuosia perheensä omistamassa majatalossa kansallispuistossa, josta oli tullut hyvin suosittu lintuharrastajien ja paikallisen metsähallituksen keskuudessa. Vuonna 1955 O'Reilly perusti sinne oman pienen vierastalon Lost Worldin. 1957–1963 hän teki töitä myös rautateillä, kunnes myi tuottamattoman vierastalonsa 1963 ja palasi vuorille. Hän kuoli sydänkohtauksen jälkeiseen keuhkokuumeeseen paikallisessa sairaalassa.

O'Reilly kirjoitti useita kirjoja: Green Mountains (Brisbane, 1940), Cullenbenbong (1944), Wild Rriver (1949) ja Over the Hills (1963) sekä runoteoksen Songs from the Hills (1971).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]