Bernard Lewis

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Bernard Lewis (s. 31. toukokuuta 1916, Lontoo) on Princetonin yliopiston Lähi-idäntutkimuksen Cleveland E. Dodge -emeritusprofessori, joka on erikoistunut islamin historiaan ja islamilaisen- ja länsimaailman vuorovaikutukseen. Hänen tutkimustaan Osmanien valtakunnan historiasta pidetään alansa merkkiteoksina. The Encyclopedia of Historians and Historical Writinging mukaan Lewisistä on muodostunut "vaikutusvaltaisin sodanjälkeinen islamin ja Lähi-idän historioitsija".

Lewis aloitti tutkijanuransa keskiajan Arabian ja erityisesti Syyrian historialla. Hänen ensimmäinen tieteellinen artikkelinsa käsitteli keskiajan islamilaisen maailman ammattikiltoja. Toisen maailmansodan ja Israelin valtion perustamisen jälkeen vuonna 1948 arabimaat eivät enää sallineet juutalaistaustaisten tutkijoiden suorittaa kenttätyötä alueellaan ja Lewis ryhtyi tutkimaan Osmanien valtakunnan historiaa.

Tieteellisen tutkimuksen lisäksi Lewis on kirjoittanut lukuisia suurelle yleisölle tarkoitettuja kirjoja: muun muassa The Arabs in History (1950) ja The Middle East (1995). Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen Lewis on julkaissut kaksi kirjaa islamilaisesta radikalismista What Went Wrong? ja The Crisis of Islam.