Berliner Elektronenspeicherring-Gesellschaft für Synchrotronstrahlung

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Berliner Elektronenspeicherring-Gesellschaft für Synchrotronstrahlung
Berlin Adlershof Wista Bessy.jpg
Yritysmuoto GmbH
Lajityyppi tutkimusyritys
Perustettu 5. maaliskuuta 1979
Lakkautettu 1. tammikuuta 2009
Kotipaikka Adlershof, Berliini
Toiminta-alue perustutkimus
Toimiala materiaalien tutkimus
Tuotteet synkrotronisäteily
Kotisivu http://www.helmholtz-berlin.de

Berliner Elektronenspeicherring-Gesellschaft für Synchrotronstrahlung m. b. H. (BESSY) on synkrotroni Berliinissä. Se aloitti toimintansa tutkimusyrityksenä, joka tuotti synkrotronisäteilyä tieteen ja teollisuuden tutkimuskäyttöön. Yritys perustettiin 5. maaliskuuta 1979 synkrotronin rakentamista ja ylläpitämistä varten, ja se yhdistyi Hahn Meitner -instituutin kanssa 1. tammikuuta 2009 muodostaen uuden Helmholtz-Zentrum Berlin -instituutin.[1]

Nimi BESSY yhdistettiin yleensä BESSYn ylläpitämään synkrotroniin pikemminkin kuin itse yritykseen. Ensimmäinen BESSYn rakennuttama synkrotroni, BESSY I, aloitti toimintansa 19. joulukuuta 1981 Wilmersdorfin kaupunginosassa Berliinissä. Synkrotroni tuotti ultravioletti- ja röntgensäteilyä. Sen ympärysmitta oli noin 60 metriä. Se jatkoi toimintaansa vuoteen 1999, jolloin se kustannussyistä lopetettiin, kun BESSYn uusi synkrotroni Berliinin Adlershofin kaupunginosassa oli aloittanut toimintansa. Suuri osa BESSY I:stä purettiin ja lahjoitettiin vuonna 2001 SESAME-projektille (Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East), joka rakentaa UNESCO-projektin osana Lähi-idän ensimmäisen synkrotronin Jordaniaan.[2]

BESSY II -synkrotronisäteilylähteen rakentaminen Adlershofiin aloitettiin 1993, ja ensimmäiset tieteelliset kokeet sen tuottamalla synkrotronisäteilyllä tehtiin lokakuussa 1998.[3] Se on niin sanottu kolmannen sukupolven synkrotroni. BESSY II:n ympärysmitta on 240 metriä, [4] ja sitä käyttää noin 50 sädelinjaa.[4] Vuosittain synkrotronilla vierailee yli 2500 tutkijaa.[5] BESSY II:n toiminnasta vastaa Helmholtz-Zentrum Berlin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • BESSY kotisivut (englanniksi) (saksaksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Berliner Hahn-Meitner-Institut bekommt neuen Namen Berliner Zeitung. 3.6.2008. Viitattu 17.8.2008. (saksaksi)
  2. Quirin Schiermeier: Middle Eastern promise as synchrotron wins approval. Nature News, 2001. Artikkelin verkkoversio Viitattu 17.8.2008. (englanniksi)
  3. Die Historie der Berliner Elektronen-Speicherring Gesellschaft für Synchrotronstrahlung (BESSY) www.helmholtz-berlin.de. Viitattu 14.10.2014. (saksaksi)
  4. a b BESSY II - facts and figures www.helmholtz-berlin.de. Viitattu 14.10.2014. (englanniksi)
  5. Photon source BESSY II www.helmholtz-berlin.de. Viitattu 14.10.2014. (englanniksi)