Berjozka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Neuvostoliiton ulkomaankauppapankin ruplamääräinen šekki, jollaista saattoi käyttää valuuttakaupoissa, kuten Berjozkassa.

Berjozka (ven. Берёзка 'pikkukoivu') oli Neuvostoliitossa, erityisesti Venäjän SFNT:ssä yleinen valuuttakauppaketju, joka oli tarkoitettu maassa vieraileville turisteille tai niille, joilla oli oikeus pitää ulkomaan valuuttaa hallussaan, kuten tietyt valtion virkamiehet tai ulkomaiset asiantuntijat perheineen.

Berjozkoita oli kahta tyyppiä: tavallinen turistikauppaketju ja suljetut hallintoeliitin erikoisliikkeet, joissa asioivat Kremlin virkamiehet ja diplomaatit. Berjozkoita oli suurimmissa kaupungeissa Leningradissa ja Moskovassa, mutta myös vilkkailla rajanylityspaikoilla, kuten Viipurissa. Suurissa Inturistin hotelleissa, kuten Kosmoksessa ja Rossijassa, oli myös ketjun myyntipiste hotellivieraiden käytössä. Satamissa oli lisäksi erityisiä merimieskauppoja, Albatrosseja, joissa kauppalaivaston merimiehet saattoivat vaihtaa valuuttansa hyödykkeisiin. Muissa neuvostotasavalloissa saattoi olla omannimisensä ketjut, mutta idea oli sama.

Berjozka oli Neuvostoliiton ulkomaankauppaministeriön alainen ketju, jonka tarkoituksena oli saada maahan kovaa valuuttaa vaihtokelvottoman ruplan sijaan. Nekin neuvostokansalaiset, joilla oli laillisia valuuttamääräisiä tuloja, olivat pakotettuja vaihtamaan valuuttansa viralliseen kurssiin ulkomaankauppapankin šekeiksi, joita saattoi käyttää ostoksiin tavallisissa Berjozkoissa.

Berjozkassa oli tarjolla yleensä parempi valikoima elintarvikkeita, juomia, vaatteita, elektroniikkaa ja matkamuistoja, kuin tavallisissa kivijalkakaupoissa neuvostokansalaisille. Erikoisliikkeen etuja olivat lisäksi jonottomuus ja nopea palvelu. Myytävien tuontitavaroiden hintataso oli monopolina korkeahko, sillä kilpailijoita ei ollut, mutta paikallisen käsityötaiteen tuotteita, kuten meripihkakoruja ja koristelippaita, ja kaviaaria [1] sai huokeammalla.

Vastaavia valuuttakauppoja oli myös muissa sosialistiseen leiriin kuuluneissa SEV-maissa, kuten Tšekkoslovakiassa Tuzex, Puolassa Pevex ja DDR:ssä Intershop.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Time: Tips About Trips to the U.S.S.R. (28.7.1967), haettu 17.9.2008 "Much better bargains are available to Americans at the "dollar shops" (called Beriozka), which accept foreign exchange only, in return offer large discounts on everything from black caviar (81¢ an ounce) to folk art."

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]