Benguelandelfiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Benguelandelfiini
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Valaat Cetacea
Heimo: Delfiinit Delphinidae
Suku: Kirjodelfiinit Cephalorhynchus
Laji: heavisidii
Kaksiosainen nimi

Cephalorhynchus heavisidii
Gray 1828[2]

Katso myös

  Benguelandelfiini Commonsissa

Benguelandelfiini (Cephalorhynchus heavisidii) eli namibiandelfiini on kirjodelfiinien sukuun kuuluva laji. Benguelandelfiinillä, kuten kaikkilla kirjodelfiineillä, on vankka rakenne ja tylppä kuono. Sen vatsapuolella on valkoisia kuvioita. Benguelandelfiiniä tavataan Afrikan lounaisosan rannikolla.

Se elää yleensä melko kylmissä vesissä, 9–19 °C:ssa. Benguelandelfiinit elävät joko yksin tai pienissä laumoissa. Laji käyttää ravintona kaloja ja mustekaloja. Benguelandelfiini on rauhoitettu. Sitä kuitenkin pyydetään laittomasti ja sen lisäksi lajia uhkaavia tekijöitä ovat verkkokalastus, liikenne ja saasteet.[3]

Benguelandelfiinin kokonaisyksilömäärää ei ole tiedossa, mutta levinneisyysosan eteläosissa se vaikuttaa olevan suhteellisen runsaslukuinen. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto pitää lajia silmälläpidettävänä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cephalorhynchus heavisidii IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Cephalorhynchus heavisidii-namibiandelfiiniArkistoitu kopio Luomus, luonnontieteellinen keskusmuseo. Suomen lajitietokeskus. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 9.7.2014.
  3. Boris Culik: Cephalorhynchus heavisidiiArkistoitu kopio Whales&Dolphins. 2010. CMS. Arkistoitu 2.4.2012. Viitattu 9.7.2014. (englanniksi)
  4. Elwen, S. & Gopal, K: Cephalorhynchus heavisidii The IUCN Red List of Threatened Species. 2018. IUCN. Viitattu 22.11.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]