Belvárosin seurakuntakirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirkko nykyasussaan

Belvárosin seurakuntakirkko unk. Belvárosi Plébániatemplom on Pestin vanhin rakennus Budapestissä, Unkarissa. Se sijaitsee Belvárosin kaupunginosassa Budapestin V osa-alueella, Erzsébetin sillan kupeessa.

Kirkko on rakennettu vuonna 1046. Kirkossa on vielä vanhempia osia, sillä roomalaisaikaisen Contra Aquincumin vanhan linnoituksen kiviä käytettiin sen rakentamiseen 1000-luvulla.[1] Mongolit tuhosivat kirkon, ja se rakennettiin uudelleen ensin romaaniseen ja 1400-luvulla goottilaiseen tyyliin. Vuonna 1241 kaupunkilaiset piileksivät kirkossa tataarien hyökkäyksen aikana, mutta joutuivat joukkomurhan uhreiksi.[2] Turkkilaisvallan aikana kirkko muutettiin moskeijaksi, ja 1702 se siirtyi jesuiitoille, jotka palauttivat sen kristilliseksi kirkoksi.[3] Siihen lisättiin 1700-luvulla kaksi barokkitornia ja nykyinen julkisivu. Vuonna 1808 lisättiin rokokootyylinen saarnastuoli.

Franz Liszt asui lähistöllä, ja hänen teoksensa Missa Choralis kantaesitettiin kirkossa vuonna 1872.[1] Kirkossa säilytetään Pyhän Gellértin ja Pyhän Lászlón jäännöksiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]