Belsassar

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Belsassarin pidot” ohjaa tänne. Jean Sibeliuksen sävellyksestä kerrotaan artikkelissa Belsazarin pidot.
Rembrandtin maalaus Belsassarin pidot noin vuodelta 1635, joka esittää Belsassaria yliluonnollisen enteen säikäyttämänä.

Belsassar (k. 539 eaa.[1]) oli Babylonian viimeisen kuninkaan Nabunaidin poika ja kanssahallitsija. Hän menetti asemansa, kun Persian suurvallan perustaja Kyyros valloitti Babylonian. Nebukadnessar oli ilmeisesti Belsassarin isoisä, sillä Danielin kirjassa hänet mainitaan Nebukadnessarin "poikana".

Belsassar esitetään Danielin kirjassa diktaattorina ja elostelijana; sen sijaan, että hän olisi persialaisvaaran uhatessa organisoinut Babylonin puolustuksen, hän vietti aikaansa huvituksissa. Danielin kirjan mukaan Belsassaria varoitettiin hänen tulevasta kohtalostaan yliluonnollisella enteellä: tyhjästä ilmestynyt käsi piirsi palatsin seinään kesken pitojen kryptisen tekstin, jonka juutalainen profeetta Daniel selitti olevan viesti Jumalalta ja tarkoittavan mene, mene tekel ufarsin eli "laskettu, laskettu, punnittu, jaettu". Sanat vihjasivat siihen, että Belsassarin päivät olivat luetut ja hänen valtakuntansa tultaisiin pian jakamaan. Tunnetuksi on muodostunut varsinkin sanan tekel selitys "Sinut on punnittu ja kevyeksi havaittu". Seuraavana yönä viholliset murtautuivat sisään ja surmasivat Belsassarin.[2][3]

Sijaistoimintoa, jossa vaaran uhatessa defenssireaktion sijasta aletaan huvitella, on joskus kutsuttu nimellä Belsassarin pidot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otavan iso tietosanakirja (3. painos), osa 1, palsta 1139. Helsinki: Otava, 1962.
  2. Dan. 5:1–31
  3. Danielin kirja 5,7,8
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.