Bella Darvi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Bella Darvi (s. Bayla Wegier, 23. lokakuuta 1928 Sosnowiec, Slaskie, Puola11. syyskuuta 1971 Monte Carlo, Monaco) oli puolalais-ranskalainen tanssija ja näyttelijä. Natsit vangitsivat hänet toisen maailmansodan aikana. Hän vapautui vuonna 1943.

Tuottaja Darryl Zanuck ja hänen puolisonsa Virginia Fox löysivät Wegierin Monte Carlon kasinoilta jossa hän oli yritellyt ammattipelurin uraa huonolla menestyksellä. He näkivät hänessä potentiaalisen elokuvatähden. Zanuck maksoi naisen pelivelat, teki hänen kanssaan sopimuksen ja toi Hollywoodiin. Taiteilijanimi Bella Darvin etunimi oli yksinkertaisesti amerikkalaisversio alkuperäisestä, sukunimi on yhdistelmä mentorien etunimistä Darryl ja Virginia.

Elokuvaneuvos Kari Uusitalo sanoo, että Zanuckilla ja Darvilla oli suhde ja siksi tuottaja yritti tehdä naisesta tähden inhoamansa Marilyn Monroen tilalle, mutta yleisö ei ollut yhteistyöhaluista. Hänen mainittavia roolejaan olivat muun muassa kurtisaani Neferneferneferin osa elokuvassa Sinuhe, egyptiläinen ja naispääosa Samuel Fullerin ohjaamassa elokuvassa Merten paholaiset.

Darvin elokuva- ja televisioura päättyi lyhyeen, koska kriitikot teilasivat hänet näyttelijänä, eritoten Sinuhessa. Rooli olikin alun alkaen suunniteltu Monroelle mutta Zanuck halusi siihen väkisin uuden suojattinsa.

Tuottajan suojelukaan ei pitkälle kantanut, koska suuret tähdet, kärjessä Marlon Brando, eivät voineet sietää Darvia. Uusitalon mukaan vain Richard Widmark tuli hänen kanssaan toimeen.

Ura tuli päätökseensä kun Fox sai tietää miehensä ja Darvin suhteesta tyttärensä välityksellä. Avioeroa Zanuckeille ei tullut, lopullinen asumusero kylläkin ja Darville lähtö Hollywoodista.

Darvi yritti vielä Euroopassakin huonolla tuloksella, päätyi takaisin Monte Carloon ammattipeluriksi, alkoholisoituen yhä pahemmin. Enää ei löytynyt uutta suojelijaa ja Darvi kuoli 42-vuotiaana oman käden kautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]