Beeta-arbutiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arbutiini
Arbutin2.svg
Tunnisteet
CAS-numero 497-76-7
SMILES C1=CC(=CC=C1O)OC2C(C(C(C(O2)CO)O)O)O
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C12H16O7
Moolimassa 272,25 g/mol
Sulamispiste 199,5 °C
Kiehumispiste 562 °C
Liukoisuus Veteen 959 g/l (25 °C)[1]

Beta-arbutiini (C12H16O7) eli luonnon arbutiini eristetään yleensä sianpuolukan (Arctostaphylos uva-ursi) lehdistä. Arbutiinia löytyy myös monista muista kasveista. Luonnon arbutiiniin on sitoutunut flavonoideja sekä fenoleita. Orgaanisella eli luonnollisella arbutiinilla on todettu olevan ihoa vaalentavia sekä hoitavia ominaisuuksia. Arbutiinia valmistetaan myös synteettisenä eli keinotekoisena ja sitä kutsutaan alfa-arbutiiniksi (CAS-numero 84380-01-8).

Luonnon arbutiiniin liitettyjä ominaisuuksia ovat mm:

Luonnon arbutiini on todettu terapeuttisesti vahvemmaksi, kuin synteettinen alfa-arbutiini. Tämä johtuu kasvissa luonnon arbutiiniin luonnollisesti sitoutuneista polyfenoli, fenoliglygosidi ja flavonoidirakenteista. Erityisenä etuna näillä on ihon pintaverisuonten vahvistaminen. Arbutiini vaikuttaa antibioottisesti seuraaviin bakteereihin ja bakteerisukuihin, Citrobacter, Enterobacter, Escherichia coli, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas ja Staphylococcus aureus.[2]

Luonnon arbutiinin käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnon arbutiinia käytetään kosmetiikassa sen pigmenttimuutoksia vaalentavien ominaisuuksien vuoksi. Tämä ominaisuus on luonnon arbutiinilla, koska se estää tehokkaasti melaniinintuotantoa sekä tyrosinaasin vaikutusta ihossa. Arbutiini tehoaa pigmenttimuutoksiin, joissa melanosyyttejä on normaali määrä ja melaniinin määrä lisääntynyt. Tällaisia pigmenttimuutoksia ovat maksaläiskät, pisamat ja café au lait eli maitokahviläiskät.

Tunnettuja vaikutuksia on myös anti-inflammatorinen ja kapilaariverisuonia vahvistava vaikutus (couperosan hoito). Flavonoidien, joihin myös luonnon arbutiini kuuluu, tiedetään suodattavan valoa, jolloin se antaa suojaa UV-säteilylle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hiltunen, Raimo & Holm, Yvonne: Farmakognosia: Farmaseuttinen biologia. Helsinki: Yliopistopaino, 2000. ISBN 951-570-452-9.
  • Anna-Liisa Halsas-Lehto, Anni Härkönen & Taina Raivio: Ihonhoito kauneudenhoitoalalle. Porvoo: WS Bookwell, 2002. ISBN 951-0-26488-1.
  • Sankelo, Terhi & Siivari, Jari: Bioteollisuuteen soveltuvia Lapin erikoiskasveja: Hanke – Luonnosta teolliseen tuotantoon. 2001-2004.
  • Matsuda, H., Nakamura, S., Shimoto, H., Tanaka T., Kubo, M./ Faculty of Pharmaceutical Sciences, Kinki University, Osaka, Japan

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]