Batumin kasvitieteellinen puutarha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merenrantaa Batumin kasvitieteellisestä puutarhasta nähtynä.

Batumin kasvitieteellinen puutarha (georg. ბათუმის ბოტანიკური ბაღი, Batumis botanikuri baghi) on 111 hehtaarin suuruinen puutarha yhdeksän kilometriä Batumin kaupungista pohjoiseen Adžarian autonomisessa tasavallassa Georgian lounaisosassa. Se sijaitsee nimellä Mtsvane kontskhi ("vihreä niemi") tunnetussa paikassa Mustanmeren rannikolla, ja se on yksi entisen Neuvostoliiton alueen suurimmista kasvitieteellisistä puutarhoista.[1]

Batumin kasvitieteellisen puutarhan perusti 1880-luvulla venäläinen botanisti Andrei Nikolajevitš Krasnov (1862–1914), kenraali Pjotr Krasnovin veli. Se avattiin virallisesti 3. marraskuuta 1912. Krasnovia auttoivat kaksi taitavaa puutarhuria, ranskalainen D'Alphonse ja georgialainen Iason Gordeziani. Krasnov kuoli vuonna 1914 ja haudattiin puutarhaan, jossa hänen hautansa ja patsaansa edelleen sijaitsevat.[2] Neuvostoliiton aikana puutarhaa laajennettiin ja kehitettiin vuodesta 1925 lähtien, ja siitä tehtiin tärkein Kaukasian alueen subtrooppisia merenranta-alueita tutkinut instituutio.

Nykyisin puutarhassa on yhdeksän aluetta: Kaukasian kostean subtrooppisen alueen kasveille, Itä-Aasialle, Uudelle-Seelannille, Etelä-Amerikalle, Pohjois-Amerikalle, Himalajalle, Meksikolle, Australialle ja Välimerelle. Puutarhan kokoelmiin kuuluu 2 037 puuvartista kasvia, joista 104 on kotoisin Kaukasian alueelta.[3] Puutarhaa ylläpiti aiemmin Georgian tiedeakatemia, mutta vuodesta 2006 se on ollut itsenäinen instituutio.

  1. Батумский ботанический сад (3. painos, 1969–1978) Suuri neuvostoensyklopedia.
  2. ქალაქის ისტორია Batumin kaupunki.
  3. Invest in Adjara Government of the Autonomous Republic of Adjara.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]